zamestnanost
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Toto sú povolania, o ktoré Slováci nemajú záujem

BRATISLAVA / Na Slovensku sme sa dostali do bodu, keď už Slováci nechcú vykonávať niektoré profesie. Tak, ako to bolo ešte pred desiatimi rokmi a našinci cestovali zarábať do zahraničia, teraz už z chudobnejších krajín prichádzajú ľudia na Slovensko.

„Slovenský trh práce už je dnes vyčerpaný. Nám za tých desať rokov tu vzniklo extrémne veľké množstvo nových voľných pracovných pozícií, ktoré už Slovákmi nevieme obsadiť aj napriek tomu, že by o tú prácu aj mali záujem,“ uviedol Martin Menšík z portálu profesia.sk.

Sú to najmä nízkokvalifikované a nízko platené pozície v automobilovom priemysle, vo výrobe
v poľnohospodárskom priemysle, či pomocné a pásové práce. Ide taktiež o skladníkov, logistov, zámočníkov, sústružníkov alebo obrábačov kovov.

Potom je tu ešte skupina zamestnancov, ktorí sú nízko platení. Dostávajú iba tesne nad minimálnu mzdu. Napríklad na Slovensku nájsť opatrovateľku pre domov sociálnych služieb je pomerne komplikované. Tie slovenské idú radšej za lepšie platenou prácou do Rakúska či Nemecka. A namiesto nich k nám chodia pracovať najmä ženy zo Slovinska, Srbska či Ukrajiny.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

„Prichádza nám sem pomerne veľké množstvo lekárov zo zahraničia, už sa objavili prípady, že nám prichádzajú zdravotné sestry, keďže naše odišli do zahraničia, takže ten kolobeh pracovných miest je pomerne pestrý,“ dodal

V blízkej budúcnosti sa situácia podľa odborníkov zhorší. Chýbať bude viacero profesií. Hovoríme už o niekoľkých mesiacoch, najmä keď sa začnú sezónne práce. Personálne agentúry už teraz upozorňujú, že majú nedostatok murárov, tesárov, operátorov výroby, ľudí na zberačské práce v poľnohospodárstve ale aj dojičky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices