zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 6. týždňa 2018

UDALOSŤOU TÝŽDŇA BOLA „PANIKA“ NA AKCIOVÝCH TRHOCH

NEMECKO: Finálna hodnota nemeckého indexu PMI [index nákupných manažérov] v službách za január prekonala prvotný odhad o 0,3 bodu a dosiahla 57,3 bodov. To sa prejavilo aj na raste PMI indexu kompozitného, ktorý si prilepšil o 0,2 bodu na 59 bodov.

„Za Nemecko boli zverejnené aj priemyselné objednávky. Tie v závere vlaňajška vzrástli medziročne tempom 7,2 %, čo je síce spomalenie oproti novembrovému rastu [9,1 %], no podstatne rýchlejšie tempo rastu ako odhadovali trhy [3,1 %]. Priemyselná produkcia v krajine za december medziročne vzrástla o 6,5 %, čím prekonala novembrový rast na úrovni 5,5 %. Trhový konsenzus počítal ešte s výraznejším rastom produkcie v priemysle [6,8 %], no decembrový rast je i tak najvyšší od septembra 2011.

Nemecký export v závere vlaňajška medzimesačne vzrástol o 0,3 %, čo je výrazné spomalenie oproti novembrovému rastu 4,1 %, no trhy očakávali, že vývoz spomalí o percento. Dovoz do Nemecka v decembri oproti predošlému mesiacu [2,2 %] taktiež spomalil dynamiku rastu na 1,4 %, no trhový konsenzus počítal s poklesom -0,7 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Podobne ako v Nemecku, aj v menovom bloku januárové finálne čísla PMI indexov tromfli prvé odhady. Index PMI v službách vzrástol o 0,4 bodu a dosiahol 58 bodov, a kompozitný PMI index o 0,2 bodu na 58,8 bodov, čo je najvyššia úroveň od júna 2006. Optimizmus z týchto čísel však vzápätí pokazili ďalšie dáta z eurozóny. Dôvera investorov podľa prieskumu Sentix vo februári klesla o – 1 bod na 31,9 bodu, pričom trhy očakávali mierny nárast v porovnaní s januárovou hodnotou. Aj napriek poklesu stále ide o vysoké číslo. Maloobchodné tržby v závere vlaňajška v eurozóne síce výraznejšie spomalili svoje tempo rastu [1,9 %] po novembrovom raste o 3,9 %, no bolo to v zhode s trhovým konsenzom.

Minulý týždeň uzrela svetlo sveta nová, pozitívna prognóza Európskej komisie [EK]. Podľa jej nových odhadov vzrástla ekonomika eurozóny aj celej únie vlani o 2,4 %, čo je najrýchlejší rast za posledných 10 rokov. EK zvýšila aj svoje očakávania pre roky ďalšie 2 roky. V roku 2018 by ekonomika menového bloku aj EÚ mala posilniť o 2,3 % [predtým počítala komisia s rastom o 2,1 %] a v roku 2019 o 2,0 % [predchádzajúci odhad bol 1,9 %].

USA: Aj spoza druhého brehu Atlantiku prišli finálne výsledky US indexov nákupných manažérov. V januári aj index PMI v službách a kompozitný PMI index boli v súlade s prvotným odhadom, no v porovnaní s decembrom klesli. Priaznivo sa však vyvíjal v úvode roka americký index ISM v službách, ktorý vzrástol takmer o 4 body na rekordných 59,9 bodov. Trhové odhady počítali s rastom, no podstatne miernejším.

SVET: Obchodovanie na akciových trhoch v úvode uplynulého týždňa pripomínalo doslova paniku a svetové akciové indexy sa pretekali v poklesoch. Dow Jones si včera odpísal -4,6 % a S&P stratil -4,1 %, čo prestavuje ich najhlbšie denné prepady za vyše 6 rokov. Strácali nielen americké, ale aj európske a japonské akciové trhy. Európske akciové indexy Stoxx600 aj EuroStoxx50, nemecký DAX aj francúzsky CAC40 sa taktiež kúpali v červenom mori a japonský Nikkei stratil viac než -2,5 %. Ťažko povedať, čím bola táto panika vyvolaná. Jedna vec je, že akcie sa už dlhú dobu nachádzali na svojich rekordných hodnotách a indexy prepisovali jedno maximum za druhým, takže zákonite muselo niekedy dôjsť k určitej korekcii. Medzi investormi na akciových trhoch teraz prevážili obavy zo silnejúcich inflačných tlakov a potreby výraznejšieho či rýchlejšieho zvyšovania úrokových sadzieb v USA aj v globálnej ekonomike. Tieto obavy ešte podporili skôr zverejnené priaznivé výsledky z US trhu práce a výrazný mzdový rast v Spojených štátoch.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Utorkové obchodovanie na akciových trhoch sa už nieslo v pokojnejšom duchu a pondelková „panika“ sa nezopakovala. Americké akcie ukončili obchodovanie s výraznými ziskami. Európske akcie ešte zatvárali v stratách, čo bola reakcia na pondelkový prepad amerického trhu.

V stredu bola situácia na akciových trhoch taktiež pokojná a pomaly ustupovali aj obavy z agresívnejšieho zvyšovania sadzieb Fed-om. Dopomohli k tomu „upokojujúce“ komentáre predstaviteľov americkej centrálnej banky, ktoré jasne naznačili, že k prudkému zvyšovaniu sadzieb nedôjde. James Bullard vyhlásil, že treba počkať na rýchlejší hospodársky rast, a preto nízke sadzby by mali pretrvávať dlhšiu dobu. Podľa Roberta Kaplana sú korekcie na trhoch zdravé a odbúravanie podpory menovej politiky by malo byť postupné a vyvážené. William Dudley vo svojom prejave zhodnotil, že trhy fungujú dobre a že pokles cien akcií nie je taký veľký a pre Fed nepredstavuje veľkú udalosť.

Vo štvrtok sa však akciový trh opäť ocitol v červených číslach. Zopakoval sa tak pondelkový scenár, kedy došlo k výraznému prepadu akciových indexov. Európske akcie si už od začiatku obchodovania navyšovali straty a akciový index menového bloku EuroStoxx50 si odpísal viac ako -2,2 % a nemecký DAX viac ako -2,6 %. Americké akciové indexy si odpísali ešte viac. US akciový index DJIA si zaknihoval stratu až -4,15 % a NASDAQ stratil -3,9 %. Dôvodom opätovného výplachu na akciových trhoch boli prevládajúce obavy z agresívnejšieho zvyšovania úrokových sadzieb centrálnych bánk v USA aj v Európe. V piatok už americké akciové indexy zmierňovali straty a dosiahli zisky takmer 1,5 %. Európske akcie ešte dobiehali vývoj na amerických trhoch a závere týždňa strácali, napríklad akciový index menového bloku EuroStoxx50 si odpísal -1,5 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices