Theresa May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Európska bezpečnosť je naša bezpečnosť, tvrdí May. Nezmení to ani brexit

MNÍCHOV / Británia podľa premiérky Theresy May aj po brexite bude zaviazaná európskej bezpečnosti. Dohoda medzi Lodnýnom a Bruselom v tejto oblasti by mohla platiť už budúci rok. May vystúpila na mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

„Zatiaľčo opúšťame EÚ, aby sme šli vo svete vlastnou cestou, zostáva Británia rovnako oddaná európskej bezpečnosti ako bola doteraz. Európska bezpečnosť je naša bezpečnosť,“ zdôraznila May.

Premiérka sa vyjadrila, že v otázkach bezpečnosti je nutné, aby Európska únia a Británia úzko spolupracovali. „Potrebujeme partnerstvo, ktoré rešpektuje autonómiu Európskej únie pri rozhodovaní a zároveň suverenitu Británie.“ 

Riešenie, ktorého súčasťou by mala byť policajná, spravodajská alebo vojenská spolupráca, je podľa nej v záujmu všetkých. May ale pripustila, že podobná dohoda EÚ s treťou krajinou zatiaľ nemá obdobu, preto k nej bude potrebná skutočná politická vôľa na oboch stranách. Ak sa to podarí, platiť by mala začať už koncom roka 2019. „Nemali by sme čakať tam, kde nemusíme,“ povedala rozhodne.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa ale vyjadril, aby obe strany riešili oblasť bezpečnosti oddelene, rovnako ako ostatné otázky, napr. obchod. „Potrebujeme bezpečnostné spojenectvo medzi Britániou a EÚ, ale nemôžeme to miešať s ďalšími otázkami súvisiacimi s brexitom,“ povedal na konferencii.

Šéfka britskej vlády na začiatku ešte podotkla, že referendum o brexite bolo legitímne a demokratické rozhodnutie. Je podľa nej teda vylúčené, aby sa ľudové hlasovanie v tejto otázke opakovalo.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices