mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľsko: Cirkev chce znemožniť mladým pitie alkoholu

VARŠAVA / Poľská katolícka cirkev prišla s plánom, ktorý má obmedziť dostupnosť alkoholu pre mladých ľudí, ktorí podľa duchovných príliš často podliehajú liehovým nápojom. Biskupi navrhujú, aby bol alkohol dostupný namiesto od osemnásť až od dvadsaťjeden rokov a predával sa na menej miestach než v súčasnosti, informujú poľské médiá.

Poľská biskupská konferencia prišla s dokumentom označeným ako Národný program triezvosti. „Študenti vysokých škôl sú podľa poľských aj zahraničných výskumov skupinou so zvýšeným rizikom vzniku problémov spojených s alkoholom,“ píše podľa webu Gazeta.pl v dokumente. Cirkev, ktorá má so súčasnou konzervatívnou vládou veľmi dobré vzťahy, navrhuje zvýšiť po vzore Spojených štátov amerických hranicu pre predaj tvrdého alkoholu na 21 rokov.

Ďalším z krokov má byť zvýšenie ceny liehovín a obmedzenie počtu miest, kde ich bude možné kúpiť. „Zvlášť nebezpečné je povolenie predaja alkoholu na čerpacích staniciach,“ označil duchovný typ prevádzok, v ktorých by podľa nich nemali byť liehoviny dostupné.

Podľa údajov poľských úradov konzumujú obyvatelia bezmála 40 miliónového Poľska v posledných rokoch okolo desať litrov čistého alkoholu na osobu ročne. Napríklad v Českej republike, ktorá patrí v spotrebe liehovín medzi najaktívnejšie krajiny, je to okolo dvanásť litrov. Podľa biskupov má pätnásť percent Poliakov problémy s nadmernou konzumáciou alkoholu a u mnohých z nich vznikajú tieto návyky už v mladom veku. 

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Cieľom programu, ktorým by sa podľa biskupov mala zaoberať vláda, je: „Trvalá zmena poľskej kultúry, aby nebola spojovaná s alkoholizmom, ale so striezvosťou.“

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices