klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dopady klimatických zmien začína pociťovať čoraz viac európskych miest

Vo štvrtok do Európskeho parlamentu v Bruseli zavítajú primátori a starostovia z celej EÚ na konvent, počas ktorého sa bude hovoriť, ako ich mestá a obce bojujú proti zmenám klímy.

Vo štvrtok sa v Európskom parlamente zídu stovky starostov a predstaviteľov miestnych samospráv, ktoré sú členmi tzv. Dohovoru primátorov o starostov o klíme a energetike. Ide o európsku iniciatíva, ktorá spája viac ako 7700 miest a obcí v Európe i mimo nej s cieľom redukovať emisie CO2 a zvyšovať odolnosť voči klimatickým zmenám. Tento rok uplynulo už desať rokov od jej založenia. Počas štvrtkového stretnutia bude reč o tom, ako sa mestá, obce a iné územné celky snažia chrániť životné prostredie, čo robia pre zvýšenie energetickej účinnosti budov, dopravy alebo verejného osvetlenia, ako sa adaptujú na klimatické zmeny a ako by mohli svoje úsilie ešte zvýšiť.

Viac ako 70% Európanov žije v mestách a mestských oblastiach. Práve tu sa spotrebuje takmer 80% všetkej energie a vypustí približne toľko isto oxidu uhličitého.

Mestá začínajú čoraz viac pociťovať dopady klimatických zmien, ako sú napríklad letné horúčavy, extrémne dažde alebo záplavy.

Obce a mestá, ktoré sú členmi tohoto dohovoru, sa zaviazali implementovať miestne klimatické akčné plány, ktoré by mali napomôcť dosiahnuť hlavný cieľ EÚ – znížiť emisie skleníkových plynov o 20% do roku 2020 a o 40% do roku 2030 (v porovnaní s rokom 1990).

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Okrem predsedu EP Antonia Tajaniho počas podujatia vystúpi aj eurokomisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, komisár pre ochranu klímy a energetiku Miguel Arias Cañete, komisár pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas a šéf Európskeho výboru regiónov Karl-Heinz Lambertz.

Ako chce EÚ znížiť emisie skleníkových plynov

Pri podpise Parížskej klimatickej dohody sa EÚ zaviazala, že do roku 2030 zníži emisie skleníkových plynov o najmenej 40% v porovnaní s rokom 1990. Svoj ambiciózny cieľ chce dosiahnuť prostredníctvom týchto troch nástrojov:

  • reforma trhu obchodovania s emisiami, ktorý sa vzťahuje na emisie z priemyslu,
  • nariadenie o spoločnom úsilí, ktoré sa vzťahuje na sektory okrem priemyslu, ako je napríklad doprava, poľnohospodárstvo, budovy a spracovanie odpadu,
  • nariadenie o využívaní pôdy, zmenách využívania pôdy a lesnom hospodárstve (tzv. LULUCF), ktoré má členské štáty motivovať k tomu, aby vysádzali nové lesy alebo sa lepšie starali o tie existujúce.

O dac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices