smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2016

Členské štáty by mali prijať stratégie na podporu zaostávajúcich regiónov, tvrdí europoslankyňa Smolková

Európska únia vyznáva zásadu politiky súdržnosti, ktorú považuje za jednu zo svojich priorít. Únia poskytla ambiciózne financovanie pre regionálny rozvoj aj vzhľadom na tlaky na rozpočet Európskej únie. Bola to aj reakcia na správu členov Výboru pre regionálny rozvoj, ktorý zdôrazňujú nepriaznivé účinky hospodárskej a finančnej krízy najmä v regiónoch s nízkym rastom. Kríza totiž mala vplyv na ich rozpočet, ktorý mal vplyv na zníženie verejných financií.

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali Európsku komisiu a členské štáty, aby vytvorili na mieru šitú stratégiu, program a opatrenia pre jednotlivé regióny s nižšou úrovňou rozvoja. Zohľadniť by pritom mali rozdiely a rôzne výzvy, ktorým čelia regióny s nízkymi príjmami i s nízkym rastom. Poslanci žiadajú definovať regióny s nižšou úrovňou rozvoja a zamerať sa na ich financovanie, podporiť vzdelávanie a odbornú prípravu, pretože nedostatočná úroveň v tejto oblasti tvorí základ nezamestnanosti a odchodu mladých z regiónov.

Ďalej poslanci žiadajú zabezpečiť ľahší prístup podnikov k úverom, podporiť a zlepšiť kvalitu správy inštitúcií v regiónoch a tiež aktívne podporovať produktívne podnikateľské aktivity, ako je trvalo udržateľný cestovný ruch, obehová ekonomika či poľnohospodárstvo.  „Som veľmi rada, že boli schválené aj moje pozmeňovacie návrhy, ktoré sa týkali príkladov účinnej správy vecí verejných, napríklad v oblastiach  zjednodušovania podnikania a zrýchleného zakladania podnikov, čím by sme pomohli zaostávajúcim regiónom. Podpora produktívnych podnikateľských aktivít ako je cestovný ruch, obehová ekonomika a poľnohospodárstvo vedia výrazne pomôcť.  Za dôležitý pozmeňovací návrh považujem aj výzvu pre členské štáty, aby prijali stratégie regionálneho rozvoja na podporu zaostávajúcich regiónov a stanovili priority pre tieto regióny,“ uviedla slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

 

O vik

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Európska únia by mala pre gastrosektor vyčleniť osobitné prostriedky

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec ( KDH) sa včera …

Consent choices