baterie, priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky deň priemyslu sa vracia v rozšírenej verzii

V dňoch 22. a 23. februára sa 600 zástupcov hlavných hráčov z oblasti priemyslu, financií, výskumu a inovácií stretne spolu s vysokými politickými predstaviteľmi EÚ v Bruseli. Komisiu budú zastupovať podpredsedovia Maroš Šefčovič a Jyrki Katainen a komisári Elżbieta Bieńkowska a Carlos Moedas. Predseda EK Jean-Claude Juncker sa účastníkom prihovorí prostredníctvom videa. 

„Ide o prvý ročník fóra a dúfam, že prvý z mnohých. Jeho lajtmotívom je modernizácia a inovácie v priemysle vzhľadom na bezprecedentnú energetickú transformáciu, ktorej sme svedkami.” uviedol Maroš Šefčovič, slovenský eurokomisár a podpredseda EK pre energetickú úniu.

Účastníci fóra zhodnotia ambiciózny strategický prístup k priemyselnej politike, ktorý predstavil predseda Komisie Juncker minulý rok na jeseň a budú diskutovať o budúcnosti európskeho priemyslu s výhľadom do roku 2030.

Po prvýkrát sa uskutoční okrúhly stôl so zástupcami na vysokej úrovni na tému „Priemysel 2030“, ktorý bude slúžiť ako dôležitý poradný nástroj na vykonávanie aktualizovanej stratégie Komisie pre priemyselnú politiku. Vedúce postavenie EÚ pri prechode na čistú a udržateľnú energiu je veľkou prioritou Komisie a dokazuje to otvorenie prvého ročníka priemyselného fóra pre čistú energiu, ktoré sa sústredí na tri iniciatívy pod vedením priemyslu: batérie, obnoviteľné zdroje energie a stavebný priemysel. Zástupcovia odvetvia predstavia 20 prioritných opatrení v rámci novej Európskej aliancie pre batérie. Zároveň sa oznámi začiatok súťaže o cenu programu Horizont EIC v hodnote 10 miliónov EUR za vývoj spoľahlivej, bezpečnej a nízkonákladovej batérie do vozidiel a podpíše úver InnovFin v hodnote 52,6 miliónov EUR pre start-up spoločnosť Northvolt na vybudovanie obrovskej fabriky na výrobu batériových článkov v Európe.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Komisia chce takisto zabezpečiť, aby sa kľúčové podporné technológie, ako je umelá inteligencia, používali rozumne, zodpovedne a eticky. Predbežné výsledky v tejto oblasti predstaví strategická skupina Európskej komisie na vysokej úrovni pre priemyselné technológie. Komisia na jar tohto roku predstaví aj stratégiu v oblasti umelej inteligencie a robotiky. K dispozícii sú štyri špecializované informačné prehľady o kľúčových pilieroch a oznámenia k Európskemu dňu priemyslu: výroba batérií, obnoviteľné zdroje energie, rozvoj zručností a odvetvie stavebníctva.

O dac

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices