Zľava: predseda NR SR A. Danko, prezident SR A. Kiska, premiér R. Fico. Foto: MZVaEZ SR

Andrej Kiska: Vďaka EÚ sme silnejší, sebavedomejší a rešpektovanejší

Podľa prezidenta stojí za úspechom Slovenska príbeh úspešnej európskej integrácie. Zdôraznil, že Slovensko patrí medzi najprosperujúcejšie a najbezpečnejšie časti sveta.

Andrej Kiska to povedal v príhovore na Národnom konvente o EÚ, ktorý sa konal v priestoroch Bratislavského hradu. „Vďaka vstupu do EÚ sme silnejší, sebavedomejší a rešpektovanejší,“ povedal. Ako ďalej uviedol, Slovensko si ako členská krajina Únie dokáže presadiť svoje záujmy. Podľa prezidenta stojí za úspechom Slovenska príbeh úspešnej európskej integrácie. Andrej Kiska upozornil na propagandu, ktorá sa stala súčasťou verejnej diskusie a je vodou na mlyn extrémistickým a nacionalistickým náladám v spoločnosti.

Predseda parlamentu Andrej Danko vyhlásil, že EÚ by mala plniť svoju primárnu úlohu, ktorou je služba obyvateľom, nie služba ľudí európskym inštitúciám. Pokračoval, že by bolo vhodné zamyslieť sa, či by Európsky parlament nemali tvoriť priamo zástupcovia národných parlamentov. Musíme sa rozprávať o tom, ako prehlbovať dialóg Európskeho parlamentu s národnými parlamentmi, alebo ako lepšie kooperovať s Európskou komisiou,“ vysvetlil.  Zdôraznil, že EÚ nemôže byť odtrhnutá od reality. Andrej Danko tiež spomenul „neférové praktiky“, ktoré sa v EÚ vyskytujú. V tejto súvislosti poukázal na dvojitú kvalitu potravín. „Vďaka našej iniciatíve sa stala vážnou politickou témou Európskej únie,“ pripomenul.

„My sme Európska únia. Ak hovoríme o Slovensku, rovnako hovoríme aj o prioritách a východiskách Európskej únie. A to znamená v tejto chvíli postaviť sa jasne voči tým, pre ktorých je Európska únia najmä nástrojom demagógie a mobilizácie extrémistov. Tých nám behá po Európe viac než dosť a mám pocit, že už inšpirujú aj niektorých dobrodruhov na Slovensku. Veď nech ponúknu niečo lepšie,“ vyjadril sa predseda vlády Robert Fico. „Vítam a považujem za veľmi správne, že traja najvyšší ústavný činitelia na konci minulého roku urobili spoločnú deklaráciu o zahranično-politickej orientácii Slovenska. Nikto nemôže pochybovať o tom, že prezident, predseda NR SR a predseda vlády sú jasne orientovaní smerom k EÚ a k NATO. Toto by nakoniec malo byť aj východiskom Národného konventu,“ myslí si šéf kabinetu. „EÚ je niečo, čo by sme si asi mali vážiť viac, pretože dnes nie sme schopní iba tak z klobúka vytiahnuť inú alternatívu, ktorá by fungovala lepšie,“ dodal. V súvislosti s budúcnosťou EÚ pomenoval tri priority. Jednou z nich je nájsť vhodné riešenie na dobudovanie eurozóny, druhou dostať pod kontrolu migráciu a treťou, podľa slov premiéra tou najdôležitejšou, užšia spolupráca členských krajín v oblasti obrany a vnútornej bezpečnosti.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Podľa štátneho tajomníka MZVaEZ SR Ivana Korčoka nie je pre budúcnosť Únie vhodným riešením viac Európy, teda užšia integrácia, ale naopak, viac Európy „potrebujeme dostať do národných parlamentov“. Pripomenul, že v rozhodovacích procesoch Únie je potrebný konsenzus členských krajín, preto je nepresné hovoriť, že sa rozhoduje „o nás bez nás“.

Národný konvent o EÚ – MYSMEEÚ. Pod týmto príznačným názvom organizuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) v tomto roku sériu diskusií o Európskej únii. Úvodné podujatie Národného konventu sa za účasti troch najvyšších ústavných činiteľov konalo vo štvrtok 22. februára. Iniciatíva bude pokračovať siedmimi diskusnými podujatiami v regiónoch v spolupráci so slovenskými univerzitami. Cieľom organizátorov je vyvolať celospoločenskú diskusiu o členstve a budúcnosti Slovenska v EÚ.

O Veronika Žilková

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices