zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 7. týždňa 2018

AMERICKÁ INFLÁCIA ZAČIATKOM ROKA ZRÝCHLILA

OECD: Priemerná miera nezamestnanosti v rámci OECD sa v decembri opäť znížila a dosiahla úroveň 5,5 %, čo je o -0,1 percentuálneho bodu menej ako v apríli 2008. Nezamestnanosť v OECD tak dosiahla resp. pokorila svoje predkrízové úrovne. V eurozóne nezamestnanosť stagnovala v decembri na hodnote 8,7 % a v USA rovnako zostala miera nezamestnanosti nezmenená na úrovni 4,1 %.

NEMECKO: Rast nemeckej ekonomiky dosiahol v záverečnom kvartáli vlaňajška medziročnú úroveň 2,3 % [o 0,1 p. bodu viac ako trhové očakávania] a medzikvartálnu úroveň 0,6 % [v súlade s očakávaniami]. Podľa údajov tamojšieho štatistického úradu bolo nemecké hospodárstvo ťahané hlavne zahraničným dopytom vďaka priaznivému vývoju v krajinách obchodných partnerov, a taktiež vládnymi výdavkami. Spotreba domácností sa výraznejšie nezmenila.

CPI inflácia v krajine v januári zaznamenala medziročný rast o 1,6 % a medzimesačný pokles o -0,7 %, čo bolo v súlade s trhovým konsenzom.

USA: Ostro sledovaným ukazovateľom počas minulého týždňa bola americká inflácia. Medziročný rast spotrebiteľských cien dosiahol v januári 2,1 %, čím zotrval na svojej decembrovej úrovni, ale prekonal trhové očakávania [investori odhadovali spomalenie rastu na 1,9 %]. Medzimesačne sa inflácia v USA zvýšila o 0,5 %, pričom trhy odhadovali pomalší rast o 0,3 %. Jadrová inflácia [očistená o ceny potravín a energií] taktiež zotrvala nezmenená na decembrovej hodnote 1,8 %.

„Maloobchodné tržby v januári poklesli o -0,3 %, pričom trhový konsenzus hovoril o raste o 2 desatiny percenta. Vo všeobecnosti sa však očakáva, že spomalenie resp. pokles maloobchodných tržieb bol len dočasný.

Produkcia amerického priemyslu v januári medzimesačne klesla o jednu desatinu percenta, zatiaľ čo v decembri rástla o 0,4 % a trhy odhadovali rast aj v januári na úrovni 0,2 %. Výroba v spracovateľskom priemysle v januári stagnovala. Pod pokles US priemyselnej produkcie sa podpísalo hlavne zníženie produkcie v drevárskom priemysle a výroby lietadiel, naopak rástla výroba automobilov a počítačov,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA za predchádzajúci týždeň vzrástli z úrovne 223 tisíc na úroveň 230 tisíc. Trhy síce očakávali nárast žiadostí o podporu, ale miernejší na úrovni 228 tisíc. No a zverejnená bola ešte aj americká PPI inflácia, teda index cien priemyselných výrobkov. Tá sa v januári medziročne zvýšila o 2,7 %, pričom v decembri dosiahla 2,6 % a predikcia trhov hovorila o januárovom miernom spomalení na úroveň 2,4 %.

V januári sa zvýšila výstavba nových domov o takmer 10 % v porovnaní so záverečným mesiacom vlaňajška. Je to takmer trojnásobok toho, čo očakávali trhy. Aj stavebné povolenia v úvode roka vzrástli o 7,4 %, čím prekonali trhový konsenzus, ktorý počítal so stagnáciou. To znamená, že výstavba v USA by mala pokračovať aj v nasledujúcom období.

Veľmi pozitívne sa vo februári vyvíjala aj dôvera v americkú ekonomiku. Ekonomický sentiment dosiahol 99,9 bodov, čím si prilepšil oproti januáru o 4,2 bodu. Trhový konsenzus počítal naopak s miernym poklesom o -0,2 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices