alkohol, mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V Poľsku navrhujú požívať alkohol od 21 rokov

VARŠAVA / Konzumácia alkoholu až po dovŕšení veku 21 rokov je bežná v Amerike a vo viacerých štátoch Afriky, či Ázie. V Európe sa môže piť od 18. No viete si predstaviť, že by sa hranica posunula aj na Slovensku? Nič nie je nemožné – v susednom Poľsku o tom uvažujú. S návrhom prišla skupina biskupov, ktorí chcú, aby mládež abstinovala o tri roky dlhšie, ako v súčasnosti.

Časť miestnych biskupov prišla s návrhom, aby mladí ľudia mohli piť alkohol až od 21 rokov. Nazývajú to pritom národným programom triezvosti.

„Veríme, že náš program inšpiruje všetky osoby a inštitúcie, ktoré môžu mať vplyv na triezvosť národa,“ povedal poľský biskup Tadeusz Bronakowski. „Chceme, aby sa rodičia, vychovávatelia a učitelia snažili o to, aby mladí reálne abstinovali do veku 21 rokov,“ uviedol spoluautor projektu Krzystof Wojceszek.

Samotní autori pripúšťajú, že inšpiráciu na takúto odvážnu myšlienku získali v Spojených štátoch, kde je zákonom stanovená hranica pitia alkoholu 21 rokov. Priznávajú ale, že je to iba začiatok.

„Po celospoločenskej diskusii sa budeme snažiť o právnu implementáciu projektu. Ale nebude to skôr ako o dva – tri roky,“dodáva Wojceszek. „Sám o sebe je to dobrý nápad a je možné, že v Poľsku získa politickú podporu. Súčasná vláda rada robí kontroverzné rozhodnutia, ktoré však ľudia prijímajú,“ myslí si politický komentátor Artur Sporniak.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Na tento nápad miestnej katolíckej cirkvi majú Poliaci rôzne názory. „Myslím si, že takto ako to je, je to dobre. Ľudia pijú od osemnástich a nikdy to nikomu neprekážalo. Ak som v 18 dosiahla plnoletosť, prečo by som si nemohla vypiť,“ hovorí obyvateľka Krakova.

„To, že by mali piť alkohol od 21 rokov je jedna vec, druhá však je, že prečo sa do toho mieša cirkev? Podľa mňa si pomýlili svoju funkciu,“ pokračuje ďalšia Krakovčanka.  Tento nápad však môže inšpirovať aj ostatné krajiny – medzi inými aj Slovensko.

„Iniciatívu Poľskej cirkvi slovenskí biskupi pokladajú za pozitívnu. Majú záujem sa do budúcna oboznámiť s jej okolnosťami a podrobnosťami. Javí sa to ako možný podnet na spoločné uvažovanie pri najbližších stretnutiach našich biskupov,“ povedal hovorca KBS Martin Kramara.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices