migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Stanovisko slovenských osobností: Násilie na ženách nie je problém migrácie. Je to náš vlastný problém

BRATISLAVA / Osobnosti z cirkevného, akademického a občianskeho prostredia podpísali stanovisko, v ktorom sa zastávajú podpísania Istanbulského dohovoru. K problematike sa vyjadril aj najstarší spolok slovenských žien Živena.

V stanovisku, ktoré podpísalo 50 osobností z cirkevného, akademického a občianskeho prostredia sa uvádza, že definícia rodu, ako ju používa Dohovor Rady Európy, nie je v rozpore s posolstvom biblických textov a s kresťanskou vierou. „Ako členky a členovia cirkví vyjadrujeme nesúhlas s týmto vyhlásením našich predstaviteľov a obraciame sa na veriacich ľudí, ktorí cítia potrebu hľadať času primerané odpovede na otázky súčasnosti, aby sa pripojili k nášmu vyjadreniu. Chceme byť v duchu našich kresťanských tradícií mestom na návrší, svetlom sveta, soľou zeme a chceme byť aj tvorivou a kritickou súčasťou prebiehajúcich civilizačných procesov a zmien,“ uvádza sa v stanovisku teológa Ondreja Prostredníka.

„Deklarácie odsudzujúce násilie a ani vyhlásenia o posilnení represie nestačia. Násilie na ženách nie je problém, ktorý k nám prichádza s migráciou. Je to náš vlastný problém, s ktorým sme si v našej kultúre stáročia nedokázali poradiť,“ myslia si signatári stanoviska, medzi ktorými sú napríklad Ondrej Prostredník, Miro Kocúr, Michal Havran, Anna Polcková či Michal Vašečka.

Podľa stanoviska definícia rodu, ako ju používa tento dohovor Rady Európy, je úplne v súlade s biblickým posolstvom, a odlíšenie rodu, ako súboru spoločnosťou vytvorených a prisudzovaných rolí, od pohlavia, ako biologickej danosti, neohrozuje manželstvo ani rodinu, ale pomáha pochopiť mechanizmy vzniku domáceho násilia“. Návrh cirkví na odstúpenie od tohto ľudskoprávneho dohovoru je podľa signatárov bezprecedentným krokom, ktorý by spochybnil uznanie ľudských práv a rodovej rovnosti v SR, ako aj prihlásenie sa k hodnotám Európskej únie.

Predstavitelia jedenástich cirkví podpísali 13. februára Vyhlásenie najvyšších predstaviteľov kresťanských cirkví v Slovenskej republike k takzvanému Istanbulskému dohovoru. Žiadajú v ňom, aby Slovenská republika nepristúpila k ratifikácii a stiahla svoj podpis z dohovoru, ktorý upravuje záväzky štátov pri predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a pri boji proti nemu.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Proti neodôvodnenému rozhodnutiu vlády SR a predsedu NR SR neratifikovať už podpísaný Istanbulský dohovor protestuje aj spolok slovenských žien Živena. „Odmietame tiež tolerovať znevažovanie, nerovnaké postavenie a ohodnotenie žien na pracoviskách. Mačovskú kultúru, ktorú si tak žiarlivo ochraňujú niektoré skupiny v spoločnosti, musíme odsúdiť a riešiť aj ďalšie spoločenské problémy, ktoré nás gniavia,“ píše sa v stanovisku tohto spolku. Podporou ratifikácie Istanbulského dohovoru za Slovenskú republiku sa chcú zastať nielen žien a dievčat, ale i tých, ktorým sú ich práva na dôstojný, rovnoprávny život odopierané hocikde vo svete. Živena, ktorá je najstarším spolkom žien na Slovensku, si takisto myslí, že hystéria okolo ratifikácie je vymysleným problémom.

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor) ponúka nástroj, ktorý väčšina signatárskych štátov ratifikovala a uznala ho tým za vhodný na riešenie problému domáceho násilia. Premiér Robert Fico minulý týždeň v mene koalície odmietol ratifikáciu Istanbulského dohovoru. Podľa jeho slov je medzinárodný dohovor v rozpore s Ústavou SR a lepším variantom je zaviesť vnútroštátnu legislatívu pre zvýšenie ochrany práv žien. Koaličná SNS okrem toho žiada aj stiahnutie podpisu pod dohovorom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices