Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Zlepšovanie právnej ochrany žien je základným prejavom úcty

Problematika uplatňovania základných práv v štátoch Európskej únie (EÚ), ktorou sa bude dnes zaoberať plénum Európskeho parlamentu (EP), úzko súvisí aj s bagatelizovaním potreby zlepšovania právnej ochrany žien, ktorého svedkami sme boli v uplynulých dňoch na Slovensku.

Nejde tak ani o samotný Istanbulský dohovor, ktorý sa stal predmetom vzplanutých vášní. Chýba skôr jasne deklarovaná nevyhnutnosť zvyšovania rešpektu k ženám a snaha o zaistenie ich bezpečného a dôstojného života,“ priblížila poslankyňa EP Monika Beňová.

Všetky vyjadrenia sa týkali najmä potreby zabránenia údajnému podsúvaniu akejsi rodovej ideológie. To však nie je podstata. Tou zostáva, že násilie páchané na ženách nemožno tolerovať, že tento problém tu je a politici sa nesmú tváriť, že sa nás to netýka,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Problematiku zlepšovania právneho postavenia žien je potrebné riešiť systematicky. Ide o oblasti prevencie, ochrany, ako aj postihovania násilných činov, ktoré sú na nich páchané. Vyžaduje si to komplexný prístup, dôslednú medzi sektorovú a inštitucionálnu spoluprácu. Postupné zlepšovanie je tu základným prejavom úcty k ženám,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices