europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude aj vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka

Poslanci sa budú tento týždeň zaoberať závermi samitu EÚ, Poľskom a humanitárnou krízou v Sýrii. Riešiť budú aj podporu včelárov a finančnú kriminalitu.

Minúta ticha za zavraždeného novinára Jána Kuciaka
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani sa v stredu krátko po 15h vyjadrí k vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Poslanci si následne pamiatku novinára a jeho snúbenice, ktorých našli bez známok života v nedeľu v ich rodinnom dome, uctia minútou ticha. 

Rozprava o záveroch samitu EÚ
Poslanci budú v stredu popoludní diskutovať o záveroch ostatného zasadnutia Európskej rady. Hlavy štátov a vlád EÚ diskutovali na neformálnom samite dňa 23. februára o dlhodobom rozpočte EÚ, budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu, situácii v Sýrii, brexite a vzťahoch Únie s Tureckom. 

Právny štát v Poľsku: Rozprava a hlasovanie o krokoch EÚ

Poslanci budú v stredu diskutovať s prvým podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom o postoji EK, podľa ktorej v Poľsku existuje riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ. Parlament prijme vo štvrtok k návrhu EK uznesenie.

Rozprava o humanitárnej kríze v Sýrii

Nedávne udalosti v Sýrii, vrátane humanitárnej krízy, ktorá je dôsledkom stupňujúceho sa tlaku sýrskych vládnych síl o prevzatie kontroly nad rebelmi ovládanou Východnou Ghútou, budú v stredu predmetom plenárnej rozpravy poslancov s komisárom pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie  Christosom Stylianidesom.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Podpora včelárov, ochrana včiel a kontrola dovážaného medu

Parlamentné návrhy zamerané na zlepšenie ochrany včiel, zintenzívnenie boja proti falšovaniu medu a zvýšenie podpory včelárov v EÚ budú v stredu predmetom rozpravy a vo štvrtok nelegislatívneho uznesenia.

Finančná kriminalita: EP zriadi nový osobitný výbor
Poslanci budú vo štvrtok hlasovať o zriadení nového osobitného výboru EP, ktorý by sa mal zaoberať finančnou kriminalitou a daňovými únikmi. Nový výbor nadviaže na prácu minulých osobitných výborov EP pre daňové rozhodnutia (TAXE a TAX2) a pre pranie špinavých peňazí a daňové úniky (PANA).

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices