Theresa May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Mayová sa hnevá na Úniu, Brusel podľa nej podrýva integritu Veľkej Británie

Európska únia zverejnila svoj vlastný návrh, ako by mal presne vyzerať odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Na 120-tich stranách únia popisuje doterajšie rokovania medzi Bruselom a Londýnom a špecifikuje aj oblasti, v ktorých zatiaľ nedošlo k dohode.

Británia z únie vystupuje síce až 29. marca 2019, ale na to, aby mohli prejsť všetky potrebné dokumenty ratifikáciou v národných parlamentch, je potrebné, aby sa dohoda o presnej podobe brexitu dosiahla už na jeseň tohto roku.

Ako v Bruseli vysvetlil európsky vyjednávač pre brexit Michel Barnier, postoj Londýna v mnohých otázkach zostáva stále nejasný a nejednoznačný, a to je práve dôvod, prečo únia predstavila vlastný plán.

Britská premiérka Theresa Mayová na návrh únie zareagovala s hnevom, pričom najviac ju nahneval návrh EÚ, aby Severné Írsko, napriek tomu, že patrí do Británie, ktorá úniu opúšťa, bolo aj naďalej súčasťou voľného trhu a colnej únie so zostávajúcimi 27 štátmi EÚ. Podľa európskeho vyjednávacieho tímu je práve toto zatiaľ jediná možnosť, ako zabezpečiť, aby nemusela vyrásť pevná hranica medzi Severným Írskom a Írskom.

Írska vláda úniu za tento návrh pochválila, ale jedným dychom dodala, že je zvedavá na reakciu Mayovej. Tá prišla veľmi rýchlo a bola o poznanie ostrejšia ako v Bruseli a Dubline čakali. Maová dokonca vyhlásila, že návrh EÚ „podrýva ústavnú integritu Veľkej Británie“ a ako taký je pre Londýn absolútne neakceptovateľný. „Žiadny britský premiér by s niečím takým nemohol súhlasiť,“ vyhlásila Mayová.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Návrh by podľa nej síce možno zabezpečil, že nevyrastie pevná hranica medzi Írskom a Severným Írskom, ale fakticky by zaviedol pomyselnú hranicu medzi Severným Írskom a zvyškom Veľkej Británie.

Barnier vzápätí Mayovej kritiku odmietol a vyhlásil, že návrh EÚ „neobsahuje žiadne prekvapenia pre našich britských priateľov“. Európsky vyjednávač pripomenul, že čas na dosiahnutie dohody sa rýchlo kráti, a Londýn sa stále k mnohým otázkam odmieta vyjadriť. „Ak chceme v týchto rokovaniach uspieť, musíme si pohnúť. Za 13 mesiacov už Veľká Británia nebude členom EÚ. To je to, čo táto krajina chcela,“ vyhlásil Barnier.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices