europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Nový predseda Európskej komisie musí byť jeden zo špitzenkandidátov, tvrdia europoslanci

Európsky parlament podporí len takého nominanta na post predsedu Európskej komisie, ktorý sa oň bude uchádzať ako kandidát európskej politickej strany pred budúcoročnými voľbami do EP.

Vyplýva to z vyjadrení poslancov, ktoré odzneli v rámci rozpravy s prvým podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom o záveroch zasadnutia Európskej rady.

Poslanci v rozprave varovali členské štáty pred pokusmi nominovať na post predsedu EK po budúcoročných voľbách do EP osobu, ktorá sa o túto funkciu nebude uchádzať ako takzvaný špitzenkandidát jednej z európskych politických strán. Lídri členských štátov sa na neformálnom samite dňa 23. februára vyjadrili, že sa necítia byť viazaní výberom svojho nominanta na post šéfa exekutívy EÚ z predvolebných špitzenkandidátov.

Výber predsedu Komisie z tzv. špitzenkandidátov bol po prvýkrát realizovaný v roku 2014 a viedol k zvoleniu Jeana-Clauda Junckera do funkcie šéfa EK. Tento postup je založený na nomináciách jednotlivých európskych politických strán, ktoré svojich vedúcich kandidátov oznámia verejnosti ešte pred voľbami do EP, vďaka čomu sa podľa poslancov jasne prepojí výber šéfa Komisie s výsledkom parlamentných volieb.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Poslanci tiež vyzvali na efektívnejšie využívanie financií EÚ po roku 2020, kedy vstúpi do platnosti nový Viacročný finančný rámec (MFF). Zasadili sa tiež za nové zdroje financovania Únie, napríklad za daň z finančných transakcií, ktoré by čiastočne nahradili príspevky členských štátov do rozpočtu EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices