zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 8. týždňa 2018

ECB SA BOJÍ SILNÉHO EURA

EUROZÓNA: Uplynulý týždeň bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia ECB, z ktorého vyplynulo, že časť centrálnych bankárov uvažuje o zmene rétoriky a o skoršom ukončení programu kvantitatívneho uvoľňovania. Aj keď v konečnom zúčtovaní sa všetci centrálni bankári zhodli, že zatiaľ by boli tieto kroky predčasné. Zo zápisnice taktiež vyplynulo, že ECB sa bojí silného eura. V poslednej prognóze totiž odhadovala kurz na úrovni 1,17 EURUSD, aktuálne sa však pohybuje v pásme 1,23 – 1,25 EURUSD. A to robí ECB vrásky na čele kvôli snahe zvýšiť infláciu smerom k cieleným 2 %, pričom silnejšie euro jej nehrá do karát, keďže brzdí inflačné tlaky.

„Index ZEW mapujúci očakávania ekonomického vývoja v eurozóne oslabil, keď vo februári dosiahol úroveň 29,3 bodu [v januári bol na 31,8 bodu]. Zhoršila sa aj spotrebiteľská dôvera v menovom bloku, ktorá vo februári klesla na 0,1 bodu, pričom v januári predstavovala úroveň 1,4 bodu.

PMI index [index nákupných manažérov] vo výrobe sa vo februári znížil o -1,1 bodu na 58,5 bodu, a v službách o niečo výraznejšie [o -1,3 bodu na 56,7 bodu]. Kompozitný index si tak pohoršil o -1,3 bodu na 57,5 bodu. Napriek tomuto čiastočnému utlmeniu sa ale ekonomická aktivita v eurozóne podľa PMI indexov nachádza na svojich 10 ročných maximách,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Spotrebiteľské ceny v menovom bloku v úvode roka vzrástli medziročne o 1,3 %, to znamená, že inflácia mierne spomalila tempo rastu z decembrovej úrovne 1,4 %. V januári v porovnaní s decembrom došlo v eurozóne k poklesu spotrebiteľských cien o -0,9 %.

NEMECKO: Zaujímavým údajom z nemeckej ekonomiky bol index ekonomickej dôvery z dielne inštitútu ZEW. Index ZEW poukazujúci na terajšiu ekonomickú situáciu vo februári oslabil na úroveň 92,3 bodu z januárovej hodnoty 95,2 bodu. Zároveň nenaplnil ani trhové očakávania, ktoré síce počítali s poklesom hodnoty indexu, ale miernejším než ku akému nakoniec došlo. Index vyjadrujúci očakávaný vývoj v ekonomike taktiež klesol, a to na 17,8 bodu z januárových 20,4 bodu. Investori na trhoch ale počítali vo februári s ešte výraznejším poklesom. Hodnoty oboch indexov ZEW napriek februárovému zhoršeniu ale stále signalizujú pozitívny vývoj nemeckého hospodárstva.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Index podnikateľskej dôvery zostavovaný inštitútom IFO v Nemecku dosiahol vo februári úroveň 115,4 bodu, čo predstavuje zhoršeniu oproti januárovej hodnote 117,6 bodu. Index nenaplnil ani očakávania trhu, ktoré síce počítali s poklesom, ale miernejším [na úroveň 117,0 bodu] než ku akému nakoniec došlo. Podindex vyjadrujúci hodnotenie súčasnej situácie v nemeckej ekonomike klesol vo februári na 126,3 bodu z januárovej úrovne 127,8 bodu. A podindex mapujúci očakávania budúceho vývoja sa taktiež znížil z januárových 108,3 bodu na februárových 105,4 bodu. Napriek februárovému zhoršeniu podnikateľskej nálady sa hodnota indexu IFO stále nachádza na vysokej úrovni a signalizuje rast nemeckej ekonomiky.

USA: Zápis z januárového zasadnutia amerického Fed-u ukázal, že centrálni bankári sú odhodlaní pokračovať v zvyšovaní sadzieb. Zo zápisnice vyplynulo, že Fed je optimistickejší čo sa týka vývoja ekonomiky a trhu práce a má tiež väčšiu dôveru v rast inflácie. Inflácia ale stále zostáva tým faktorom, nad ktorým visí otáznik. Predstavitelia Fed-u však očakávajú, že v strednodobom horizonte sa inflácia bude zvyšovať smerom k 2 %-nému cieľu.

Na rozdiel od európskych výsledkov PMI indexov sa tieto indexy za druhým brehom Atlantiku vyvíjali pozitívne. Index vo výrobe vzrástol o 0,4 bodu, no výraznejšie si prilepšil index v službách, a to o 2,6 bodu, a v konečnom dôsledku si prilepšil aj kompozitný index o 2,1 bodu.

Januárový predaj existujúcich domov spomalil svoje tempo z decembrových -2,8 % na -3,2 %. Trhy naopak počítali s miernym rastom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices