remisova
Veronika Remišová, poslankyňa NR SR /OĽaNO/. PHOTO: redakcia/red.

Veronika Remišová: Šírenie klamlivých a zavádzajúcich informácií o EÚ zo strany politikov je nezodpovedné

Chceme Európsku úniu (EÚ) len ako ekonomický projekt alebo chceme Úniu založenú na hodnotovom systéme? Tak znie podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovovej (OĽANO-NOVA) kľúčová otázka pre budúce fungovanie EÚ.

Aký je zmysel Národného konventu o EÚ a aký prínos od tejto iniciatívy očakávate?

Ak chceme budovať dôveru k EÚ a k európskemu projektu, tak o tom musíme diskutovať a občania s tým musia byť stotožnení. Nemôže to byť diskusia typu – chceme alebo nechceme ísť do jadra, ale diskutovať musíme o jednotlivých problémoch, ktoré trápia ľudí, o výzvach, ktoré Únia rieši. Národný konvent je práve príležitosťou na diskusiu. Veľmi sa mi páči jeho  názov #MYSMEEÚ. Hovorí o tom, že to, aká EÚ bude, je v našich rukách. Nemôžeme sa vyhovárať na nikoho iného, žiadna temná sila, ktorá sa nazýva Brusel neexistuje, pretože o každom jednom rozhodnutí musia hlasovať členské štáty.

Existuje podľa Vášho názoru dostatočná celospoločenská diskusia o výhodách, ale aj záväzkoch, ktoré Slovensku z členstva v EÚ vyplývajú?

Neexistuje a vidno to aj v niektorých prieskumoch, z ktorých vyplynulo, že obyvatelia ani poriadne nevedia, aké oblasti Únia vlastne rieši.

Tieto témy by však mali komunikovať a predovšetkým vysvetľovať politici. Robia to?

Áno, je to predovšetkým chyba politikov, ktorí EÚ často používajú ako obetného baránka, na ktorého sa vyhovárajú v prípade, ak niečo nefunguje. Za to ale nesú väčšinou zodpovednosť samotné štáty. Je to veľmi zjednodušená téma aj v médiách, kde sa európske témy objavujú len výnimočne.

V ktorých oblastiach by mali členské štáty kooperovať viac a v ktorých by naopak mali mať národné vlády autonómiu v rozhodovaní?

Sú veci, ktoré na národnej úrovni nevyriešime. Je to napríklad boj proti daňovým podvodom. Sú to nadnárodné schémy, ktoré prechádzajú niekoľkými krajinami a my si s tým na Slovensku neporadíme. Druhou oblasťou je napríklad migrácia. Tá obrovská vlna migrantov sa nedala zvládnuť len jedným izolovaným úsilím členského štátu. Migrantská vlna ustala až po tom, čo sme jednak podpísali dohodu s Tureckom a nedávno dohodu s Líbyou. Ďalšou oblasťou je bezpečnosť. Vidíme, že teroristi nepoznajú hranice. Bližšie by sme mali spolupracovať aj pri ochrane životného prostredia.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

EÚ bola založená ako ekonomický projekt. Sme veľmi rôznorodí napríklad v oblasti spravovania štátu. Keď robila Svetová banka indikátory v oblastiach ako je vláda zákona, vymožiteľnosť práva, tak medzi krajinami EÚ boli ohromné rozdiely. Na druhej strane nemáme žiadne kritériá, na základe ktorých by sme merali vládu zákona. V ekonomike to existuje. Napríklad výška deficitu. V oblasti správy štátu tieto kritériá nemáme.

Napriek tomu aktivovala Európska komisia voči Poľsku článok 7 Zmluvy o EÚ a spochybnila tým súdny systém jednej z členských krajín.

Ak budeme mať definované spoločné hodnoty, budeme mať merateľné ukazovatele, následne môžeme aj sankcionovať alebo trestať. Zatiaľ ich nemáme. Toto je podľa mňa jedna z hlavných otázok, ani nie či jadro, ale skôr, akú Úniu chceme. Či chceme, aby bola založená na ekonomickej spolupráci alebo chceme aj Úniu, ktorá bude presahovať túto spoluprácu a bude založená na hodnotovom systéme.

Akú Úniu si do budúcna želáte?

Zatiaľ by sme nemali spoluprácu v EÚ posúvať vpred. Vidíme, že presun kompetencií smerom do Bruselu je zo strany obyvateľstva vnímaný veľmi citlivo.

Práve centralizácia sa často stretáva s nevôľou obyvateľstva. Ako vnímate narastajúci euroskepticizmus na Slovensku? Vedeli by ste pomenovať príčiny?

Je veľmi ľahké niečo zbúrať, oveľa ťažšie je niečo vystavať. Vidíme, že EÚ budujeme tehličku po tehličke už 60 rokov a stále je na niektorých miestach krehká. Je veľmi nezodpovedné, keď politici šíria klamlivé a zavádzajúce informácie o EÚ. Považujem to za veľmi nebezpečné pre národný záujem Slovenska. Treba si uvedomiť, že tie najdôležitejšie oblasti, ktoré nefungujú sú v rukách národného parlamentu. Či už je to zdravotníctvo, školstvo.

O Veronika Žilková

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices