Fico
Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Opozícia podáva návrh na vyslovenie nedôvery Ficovej vláde

BRATISLAVA / Opoziční poslanci podávajú do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery vláde Roberta Fica.

Na tlačovej konferencii opozičných strán to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič. Povedal, že dôvodom je premiérove krytie klamstiev Roberta Kaliňáka. Dôvodom je podľa Matoviča aj prepojenie úradu vlády na taliansku mafiu. „Viedlo nás k tomu to, že Robert Fico v priebehu deviatich dní nevie vyvodiť dôsledky. Robert Fico kryje to, že policajný prezident púšťa na miesto činu podozrivých ľudí, kryje to, že Robert Kaliňák klame, že Slovensko nemá od Talianska informácie o tom, že na Slovensku pôsobí talianska mafia. Robert Fico ich krvopotne bráni a sám nedokáže vyvodiť zodpovednosť z toho, že odmietol počúvnuť varovania a pustil si ľudí podozrivých z kontaktov na mafiánov na Úrad vlády,“ uviedol Igor Matovič v úvode konferencie.

„Robert Fico ako premiér jednej z krajín Európskej únie namiesto toho, aby počúval hlas a svedomie ľudí, miesto toho začal ukazovať a hrať konšpiračné praktiky. Fico v posledných štyroch vystúpeniach medzi riadkami hovorí, že vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola zosnovaná na 5 Avenue spolu s prezidentom Andrejom Kiskom,“ povedal Matovič, podľa ktorého sa opozícia deväť dní spoliehala na to, že sa v premiérovi ozvú „zbytky svedomia“, no neudialo sa nič. „Priznáva, že je schopný odvolať Kaliňáka, no nie preto, že by sa v ňom ozvalo svedomie ale iba preto, že to nepustí matematika a potrebuje Most-Híd. Návrh predkladáme preto, lebo veríme, že nie každý poslanec vládnej koalície je ochotní vybartrovať svoje svedomie za miesto vo vláde,“ dodal Matovič.

Podľa poslankyne strany OĽaNO Veroniky Remišovej je odchod Roberta Fica v záujme bezpečnosti a stability Slovenska. „Vidíme, že sa vládna koalícia rozpadá. Koaliční partneri hovoria, že ich buď slová Kaliňáka nezaujímajú alebo by na jeho mieste odstúpili,“ povedala. „Nepotrebujeme na čele človeka, ktorý šíri konšpirácie a rozdeľuje spoločnosť. S dôverou občanov sa zodpovedný politik nemôže zahrávať. Mohol dokázať, že mu ide o Slovensko, no uprednostnil seba a túžbu udržať sa pri moci za každú cenu,“ dodala Remišová.

Poslanec strany SaS Ľubomír Galko uviedol, že sa na Slovensku nebude môcť cítiť bezpečne nikto, ak budú pri moci ľudia spojení so Smerom-SD. „Smer-SD a osobitne premiér a jeho minister vnútra sú pri vyšetrovaní vrážd v ostrom konflikte záujmov. Termín schôdze o vyslovení nedôvery vláde naplánujeme tak, aby sa uskutočnila po konzultáciách opozičných strán s prezidentom,“ doplnil. Robert Fico podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej nezvládol svoju funkciu. „Stal sa symbolom bezprávia, korupcie a masívneho rozkrádania verejného majetku. Predseda vlády a Smer SD sú súčasťou organizovanej skupiny,“ povedala Nicholsonová.

Viac..  Marcový súbor prípadov nesplnenia povinnosti: kľúčové rozhodnutia

Na požiadavky opozície reagoval aj Smer-SD

„Slovenská opozícia definitívne priznala o čo jej ide. Ide jej o prevrat, chaos, nestabilitu a nepokoj,“ uviedol na začiatku tlačovej konferencie Robert Fico. „Vyprosujem si, aby pán Galko rozprával, že na Slovensku sa nikto nebude môcť cítiť bezpečne, ak bude Robert Fico pri moci. Pád vlády či predčasné voľby nemôžu vyšetrenie tohto prípadu nijako urýchliť. Vyzývam slovenskú opozíciu aj prezidenta na elementárnu zodpovednosť. Dnešný návrh opozície je len prilievanie oleja do ohňa,“ dodal Fico.

Premiér Fico opäť zdôraznil, že prioritou vlády je vyšetrenie dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Zároveň sa opäť dotazoval na Kiskovo stretnutie so Sorošom.

„Ľudia už dnes majú právo na vysvetlenie, že ako je možné, že členovia vlády roky ignorovali varovania z našej tajnej služby o pôsobení talianskej mafie na Slovensku. Riaditeľ SIS mi povedal, že na pôsobenie mafie na Slovensku členov vlády informovali pred niekoľkými rokmi. Začal som rokovania s politickými stranami, na rokovanie pozývam koaličné aj opozičné strany. S každou sa rozprávam, ako si predstavuje budúcnosť fungovania vlády a ako môžeme zmeniť pocit nespravodlivosti a dôveru v štát. Vidím osobne riešnie v rekonštrukcii vlády tak, aby nepolarizovala našu spoločnosť, alebo v predčasných voľbách. Verím, že nájdeme riešenie a začneme obnovovať to, čo od nás občania očakávajú dôveru ľudí v štát. Dostal som pozvánku na spoločné rokovanie s predsedom vlády a predsedom parlamentu. Myslím, že toto stretnutie má zmysel ak bude mať konkrétny výsledok a ja konkrétne riešenie aj navrhnem,“ povedal popoludní prezident Andrej Kiska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices