PESCO, vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rada EÚ prijala plán vykonávania stálej štruktúrovanej spolupráce PESCO

Týmto plánom sa poskytuje strategické riadenie a usmerňovanie týkajúce sa spôsobu, ako sa má organizovať ďalšia práca na procesoch a riadení, a to aj pokiaľ ide o projekty a stanovenie poradia plnenia záväzkov.

V tejto súvislosti sa v ňom stanovuje harmonogram procesu preskúmania a hodnotenia národných plánov vykonávania, v ktorých sa podrobne uvádza, ako zúčastnené členské štáty plánujú plniť väčšie záväzky, ktoré prijali voči sebe navzájom.

Stanovuje sa v ňom aj harmonogram pre dohodu o možných budúcich projektoch, ako aj hlavné zásady spoločného súboru pravidiel riadenia projektov, ktorý má Rada prijať do konca júna 2018.

Rada prijala aj rozhodnutie, ktorým sa oficiálne vytvoril prvý zoznam 17 „kolaboratívnych“ projektov, ktoré boli dohodnuté na politickej úrovni v decembri 2017. Projekty zahŕňajú oblasti, ako je napríklad odborná príprava, rozvoj spôsobilostí a operačná pripravenosť v oblasti obrany.

Viac..  Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Na stálej štruktúrovanej spolupráci sa zúčastňuje týchto 25 členských štátov: Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices