Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Amerika hrozí obchodnou vojnou. Následky by sme pocítili aj na Slovensku

WASHINGTON / Spojené štáty stoja na pokraji konfliktu so zvyškom sveta. Príčinou je obchod a ničivými zbraňami sú clá, najnovšie na hliník a oceľ. Vykopanie vojnovej sekery by znamenalo spory nielen s Európskou úniou, ale aj s Čínou, s Austráliou a s ďalšími. Následky by sme pocítili aj na Slovensku.

Jedným z dôvodov konfliktu je pokles zamestnancov v americkom oceliarstve v ostatných rokoch, druhým je údajne zlý obchodný prístup Európskej únie k Spojeným štátom. „Robia veci, ktoré takmer znemožňujú náš obchod s úniou,“ uviedol prezident USA Donald Trump.​

Americký prezident preto hrozí zavedením vysokých ciel na oceľ a hliník, špekuluje sa dokonca aj o automobiloch. Spojené štáty údajne nemôžu v tejto vojne prehrať, keďže s väčšinou kľúčových partnerov majú výrazný obchodný deficit. „Obchodná vojna ublíži im, nie nám. Takže uvidíme, čo sa stane,“ uviedol Trump.

„Nemá to víťaza. Ak zavedú clá, budeme musieť prijať kroky, ktorými ochránime európskych pracovníkov a ich miesta,“ povedala komisárka Európskej únie pre obchod Cecilia Malmström. Smutné je, že slovná prestrelka medzi Spojenými štátmi a zvyškom sveta skĺzla do roviny: keď vy nám, tak my vám. „Zvažujeme rôzne produkty z Ameriky, na ktorý by sme mohli uvaliť dovozné clá,“ uviedla Malmstöm.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Pre Donalda Trumpa sú colné naťahovačky v súlade s jeho politikou „Amerika na prvom mieste“. V prípade vyostrenia konfliktu by sme následky obchodnej vojny určite pocítili aj na Slovensku a optimizmus na pracovnom trhu by nás mohol razom prejsť. „Výrobky zo Slovenska sa stanú v zahraničí menej konkurencieschopné vďaka tomu, že budú drahšie,“ povedal ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. Clá síce tvoria len časť obchodných vzťahov, no ak by sa zhoršovali niekoľko rokov, mohlo by to priniesť aj ďalšie následky. „Príde k spomaľovaniu rastu a k tlaku na zamestnanosť,“ povedal Vlachynský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices