delegacia
Delegácia Európskeho parlamentu na stretnutí s opozíciou v Bratislave. PHOTO: European Union

Delegácia EP požaduje dôkladné vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka

Poslanci z delegácie EP vyslanej na Slovensko požadujú dôkladné vyšetrenie vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj údajného zneužívania fondov EÚ v krajine. 

„Očakávame, že slovenské orgány dôkladne vyšetria vraždu pána Kuciaka a jeho snúbenice. Naše obavy v súvislosti s údajným zneužívaním fondov EÚ pretrvávajú aj po tejto návšteve. Vývoj situácie budeme pozorne monitorovať, nakoľko najdôležitejšie je obnoviť dôveru občanov v štátne inštitúcie,” uviedla spolupredsedníčka delegácie EP Ingeborg GRÄSSLE (EPP, DE).

„Celý Parlament bol šokovaný strašnou vraždou investigatívneho novinára, pána Kuciaka, a jeho partnerky, pani Kušnírovej. EÚ musí urobiť všetko na podporu prebiehajúceho vyšetrovania. Investigatívni novinári zohrávajú zásadnú úlohu pri odhaľovaní pochybných konaní a my musíme zaistiť, aby to mohli robiť bezpečne a bez strachu z následkov,” uviedol spolupredseda delegácie EPClaude MORAES (S&D, UK).

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Súvislosti

Ad hoc delegácia šiestich poslancov z výborov EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a pre kontrolu rozpočtu (CONT) navštívila v dňoch 8. – 9. marca Slovensko v rámci takzvanej prieskumnej pracovnej cesty. Dôvodom vyslania delegácie bola vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Delegácia EP pozostávala zo šiestich poslancov z nasledujúcich politických skupín:

Poslanci sa počas prieskumnej pracovnej cesty stretli s predstaviteľmi vlády a štátu, vrátane prezidenta Andrej Kisku a premiéra Roberta Fica, ministrov vnútra, spravodlivosti, financií a pôdohospodárstva, ale aj s lídrami opozičných strán. Iniciovali tiež stretnutia so zástupcami orgánov činných v trestnom konaní, vrátane generálneho prokurátora a policajného prezidenta, ako aj s predstaviteľmi Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Členovia delegácie diskutovali o súčasnej situácii s mimovládnymi organizáciami zaoberajúcimi sa bojom proti korupcii, s novinármi, ako aj s organizátormi protestných zhromaždení, ktoré sa konali a budú konať po celom Slovensku na pamiatku zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Navštívili tiež obec Veľká Mača, kde si uctili pamiatku novinára a jeho snúbenice.

Ďalší postup

Výstupom z prieskumnej pracovnej cesty delegácie EP na Slovensku bude správa, ktorá bude predložená Konferencii predsedov (predseda EP a lídri politických skupín) a zverejnená.

Zistenia delegácie zároveň poslúžia ako podklad pre plenárnu rozpravu EP o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a o ochrane novinárov v EÚ naplánovanú na 14. marca.

Závery rozpravy budú následne pretavené do nelegislatívneho uznesenia, o ktorom budú poslanci hlasovať počas aprílového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Na okolnosti vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice nikdy nezabudneme

Slovensko si pripomína 6 rokov od zavraždenia novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pri tejto …

Consent choices