Rimantas SADZIUS
Rimantas Šadžius, člen Európskeho dvora audítorov zodpovedný za správu. PHOTO: © European Union- EP.

Audítori EÚ uverejnili prehľad o trhu s poistením v Európe

Európsky dvor audítorov uverejnil podkladový dokument o Európskom orgáne pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA) a jeho prínose pre dohľad a finančnú stabilitu v sektore poisťovníctva v EÚ. Podkladové dokumenty sa uverejňujú po ohlásení auditu a poskytujú informácie o vykonávanej audítorskej úlohe. Slúžia ako zdroj informácií pre tých, ktorí sa zaujímajú o danú politiku a/alebo programy, ktoré sú predmetom auditu.

Dokument obsahuje prehľad o trhu s poistením v Európe a regulačnom rámci, ktorým sa riadi. Sú v ňom aj časti o organizačnej štruktúre a prevádzkovom prostredí orgánu EIOPA, zdrojoch, ktoré mu boli vyčlenené, a rozsahu jeho činností.

Poisťovníctvo je významnou súčasťou finančného sektora EÚ a spravuje aktíva, ktorých hodnota predstavuje podľa EIOPA približne dve tretiny ročného HDP EÚ. Prispieva k hospodárskemu rastu a finančnej stabilite preberaním rizík a mobilizovaním úspor. Zlyhanie poisťovní v tejto úlohe by potenciálne mohlo narušiť fungovanie finančného sektora, a tak mať negatívny vplyv na reálnu ekonomiku a blahobyt spotrebiteľov.

„Cieľom tohto auditu je preskúmať, ako sa EIOPA podieľa na spoločnej kultúre dohľadu nad poisťovníctvom a podpore zbližovania v oblasti dohľadu v Európskej únii. Je to mimoriadne dôležité, ak chceme lepšie chrániť spotrebiteľov finančných služieb a zabezpečiť rovnaké podmienky pre poisťovne v členských štátoch”, povedal Rimantas Šadžius, člen Európskeho dvora audítorov zodpovedný za tento audit.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Súčasťou auditu bude odborná analýza v oblasti stresových testov, ako aj prieskumy zamerané na vnútroštátne orgány a poisťovne, a návštevy poisťovacích spolkov a ďalších zainteresovaných strán. Uverejnenie audítorskej správy sa plánuje pred koncom roka 2018.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices