europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Začalo sa plenárne zasadnutie, toto budú europoslanci riešiť

V Európskom parlamente v Štrasburgu sa začalo pravidelné plenárne zasadnutie, ktoré potrvá do štvrtka 15.3.2018. Toto je prehľad hlavný bodov.

Ochrana novinárov a (zne)užívanie fondov EÚ na Slovensku
Bezpečnosť novinárov na Slovensku a v celej EÚ bude v stredu, v nadväznosti na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, predmetom plenárnej rozpravy. Poslanci budú pravdepodobne diskutovať aj o údajnom zneužívaní fondov EÚ a možnom prepojení medzi skupinami organizovaného zločinu a politikmi na Slovensku.

Rozpočet EÚ po roku 2020: Poslanci budú požadovať ambiciózne financovanie nových priorít


Európska únia by mala po roku 2020 vynaložiť viac financií na podporu výskumu, mládeže a malých podnikov. Vyplýva to z návrhu rokovacej pozície EP k budúcemu dlhodobému rozpočtu Únie, o ktorej budú poslanci diskutovať v utorok a hlasovať v stredu.

Parlament predstaví svoju víziu vzťahov EÚ so Spojeným kráľovstvom po brexite
Poslanci budú v utorok diskutovať a v stredu hlasovať o nelegislatívnom uznesení, ktoré ozrejmí stanovisko Európskeho parlamentu k budúcim vzťahom medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom po brexite. Poslanci predostrú svoju víziu pred zasadnutím Európskej rady, ktorá sa zíde v Bruseli v dňoch 22. – 23. marca.

Zdaňovanie podnikov v EÚ: Zahrnutie digitálnych spoločností a boj proti neplateniu daní
Poslanci budú v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o nových predpisoch upravujúcich zdaňovanie príjmov právnických osôb v EÚ, ktoré by mali zabrániť presunom daňovej základne do jurisdikcií s nízkym zdanením.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

Budúcnosť EÚ: Rozprava s portugalským premiérom Costom

Predseda portugalskej vlády António Costa sa v stredu ako tretí líder EÚ zapojí do diskusie s poslancami o budúcnosti Únie.

Obchodné obmedzenia zo strany USA a ochrana pracovných miest a podnikov v EÚ
Zvýšenie ciel na dovoz ocele a hliníka do Spojených štátov amerických a odpoveď EÚ na tieto obchodné obmedzenia budú v stredu predmetom rozpravy poslancov s komisárkou pre obchod Ceciliou Malmström.

Boj proti násiliu na ženách a ratifikácia Istanbulského dohovoru
Poslanci v pondelkovej rozprave pravdepodobne vyzvú členské štáty, ktoré dosiaľ neratifikovali takzvaný Istanbulský dohovor, aby tak urobili čo najskôr.

O red

Odporúčame pozrieť

Budúcnosť Európy: Ďalšie plenárne zasadnutie konferencie venované návrhom občanov

Plenárne zasadnutie s účasťou ukrajinských občanov a poslancov sa už druhýkrát venovalo odporúčaniam, ktoré vyplynuli …

Consent choices