sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Sulík: Sme pripravení prevziať zodpovednosť. Predostrel dohodu pre opozičné strany

BRATISLAVA / Richard Sulík vystúpil na tlačovej konferencii, kde predostrel svoj návrh dohody pre opozičné strany a ich nasledujúcu spoluprácu.

Podľa Sulíka celé dva roky pán premiér sľuboval istotu a pod jeho vládou mala spoločnosť tolerovať politicky kontroverzných ľudí. Až vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice spustila lavínu. Spoločnosť na základe súčasných udalostí údajne hádže politikov do jedného vreca.

Politika sa podľa predsedu SaS nachádza v najhlbšej kríze za posledných 20 rokov. „Nemám dojem, že by si to Robert Fico uvedomoval a jediné o čo sa snaží je udržať sa pri moci,“ povedal Sulík.

Podľa predsedu SaS je najdôležitejšie upokojiť situáciu a dať ľuďom nádej, že sa dá štát riadiť aj slušne a že je možné robiť politiku postavenú na hodnotách. „Ukážeme, že slušnosť je ešte stále v móde,“ povedal Richard Sulík. „Za stranu SaS hovorím, že sme pripravení prevziať zodpovednosť. A máme pripravený program s viacerými reformami,“ dodal.

Všetky opozičné strany sa údajne vyjadrili, že podporujú myšlienku za predčasné voľby. Pluralita názorov je podľa predsedu SaS prospešná pre národ, aby politici dospeli k najlepším rozhodnutiam. Voliči rozhodnú o tom, kto má ďalej štát viesť, ale politici musia voličov presvedčiť, že spolupracujú jednotne a že si po voľbách budú môcť sadnúť za jeden stôl a dohodnúť sa. „Chceme obnoviť dôveru v štátne inštitúcie. Preto som navrhol všetkým opozičným demokratickým parlamentným, aj neparlamentným stranám dohodu o tom, že nebudeme spolupracovať so SMEROM-SD a ĽsNS, že nebudeme na seba útočiť a nulovú toleranciu pre korupciu.“ povedal predseda. Strana SaS podľa predsedu pôjde do volieb s jasnou ponukou.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

V rámci dohody sa jednotlivé strany zaväzujú k nasledujúcemu:

1. Podpísané strany podporujú vyšetrenie vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírová.

2. Strany deklarujú, že ich prioritou je očistenie od korupcie a organizovaného zločinu

3. Podpísané strany uprednostnia koalíciu pozostávajúcu z podpísaných strán

4. Zloženie vlády bude závisieť od volieb

5. V rámci dohody sa vylučuje spolupráca so stranou SMER-SD a ĽsNS

6. Strany sa zaväzujú k transparentnému financovaniu predvolbnej kampane

7. V prípade účasti vo vláde bude od nominantov vyžadovaná nulová tolerancia ku korupcii

8. Politické strany budú akceptovať etický kódex

9. Dohodu podpíšu všetci poslanci jednotlivých strán

Predseda SaS, Richard Sulík už údajne hovoril s viacerými predsedami strán a mnohí predbežne s dohodou súhlasili. Avšak momentálne boli len o dohode informovaní a nasledovať budú rokovania. Medzi opozičné strany, ktoré Sloboda a Solidarita plánujú osloviť patria napríklad OĽaNO, Sme rodina, KDH, a Progresívne Slovensko

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices