Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Novinári a politici sa nemusia mať radi, mali by sa ale rešpektovať

Plénum Európskeho parlamentu sa v nadväznosti na prípad vraždy slovenského novinára a jeho snúbenice bude dnes zaoberať otázkou potreby posilnenia ochrany novinárov v Európe.

Aktuálnosť témy súvisí tak s brutálnou vraždou, ktorej svedkami sme sa na Slovensku stali, ako aj so skúsenosťou s vraždou maltskej novinárky z októbra minulého roka. „Aj novinári v európskych krajinách môžu byť bohužiaľ vystavovaní viacerým rizikám a obmedzeniam. To je samozrejme v rozpore so základnými hodnotami demokracie, ktorá bez kritickej žurnalistiky nemôže existovať. Zároveň platí, že novinári a politici sa nemusia mať radi, ale mali by sa vždy vzájomne rešpektovať,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Štáty musia vedieť spoľahlivo garantovať, že médiá venujúce sa podozreniam z korupcie a zneužívania moci budú mať slobodu pri zverejňovaní výsledkov svojej práce. Novinári by nemali mať strach, ktorákoľvek členská krajina Európskej únie im musí vedieť spoľahlivo zaistiť bezpečnosť pre výkon ich povolania,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Rokovanie Európskeho parlamentu nadväzuje na závery minulotýždňovej osobitnej kontrolnej misie, ktorá sa uskutočnila na Slovensku. Vyplynulo z nej, že aj európske inštitúcie využijú všetky svoje právomoci, aby pri zachovaní nezávislosti vyšetrovania, podporili dolapenie a následné spravodlivé potrestanie páchateľov tohto ohavného činu,“ uzavrela Monika Beňová.

O red

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Európska komisia v súlade so svojím záväzkom znížiť administratívnu záťaž pre poľnohospodárov v EÚ navrhla …

Consent choices