kazimir
Minister financií a predseda Rady Peter Kažimír. PHOTO: Archív MFSR.

Problémy máme nie len doma, ale aj v Európe. Ohrozená je veľká reforma eurozóny

BRUSEL / Problémy nemáme len na domácej politickej scéne. Na stretnutí ministrov financií v Bruseli Peter Kažimír povedal, že na veľkú reformu eurozóny je zrejme neskoro. Je za tým viacero dôvodov. Angela Merkel ako hlavná aktérka tohto procesu odklad reformy poprela, problémy však priznáva.

Čas hraje proti veľkým plánom eurozóny pod taktovkou Merkelovej a Macrona. Podľa nášho ministra financií sa už o veľkej architektúre ani nedá hovoriť. „Naozaj tá možnosť urobiť zásadné zmeny nám uniká medzi prstami,“ vysvetľuje minister financií Peter Kažimír. Kameňom úrazu sú samotní Nemci. Od septembrových volieb sa až teraz dohodli na vláde.

Bez Nemecka, ako kľúčového hráča, to nejde. Samotná Angela Merkel ale poprela, že by sa reforma eurozóny odkladala. Problémy, ale priznáva. „Musíme brať do úvahy, že názory, povedzme od Fínska, cez Francúzsko, Taliansko, Írsko až po Nemecko, nie sú si priveľmi podobné.“ Okrem toho aj samotní lídri reformy Nemci a Francúzi majú rozdielne pohľady napríklad na spoločný rozpočet eurozóny, či ministra financií. Nepanujú pritom nezhody len medzi jednotlivými štátmi, ale aj vrámci štátov a komisiou.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Na krk im dýchajú voľby

Reformný integračný proces bude teda zdĺhavý a súčasný parlament funguje len do konca budúcej jari. „Či sa to stihne do volieb do Európskeho parlamentu, je naozaj otázne. Ja by som sa skôr prikláňal k tomu, že asi nie,“ myslí si Marián Koreň, editor portálu euractiv.sk.

Predsa nejaké úspechy

Euroskupina zatiaľ pokročila aspoň v dvoch oblastiach. Je to reforma eurovalu, jeho funkcia pri ďalších programoch a jeho riadenie ako aj kompletizácia bankovej únie. „Pri bankách sme medzičasom pokročili v oblasti znižovania rizika, najmä čo sa týka toxických úverov,“ hovorí predseda euroskupiny Mário Centeno.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices