Sulik
Predseda SaS Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec Sulík k demisii Ficovej vlády a vymenovaniu Pellegriniho vlády

Mali sme možnosť vidieť prvú tlačovú besedu nového predsedu vlády Petra Pellegriniho, na ktorej nepovedal ani slovo. Zato sme mohli počuť bývalého premiéra Roberta Fica, ako povedal: „Ja nikam neodchádzam.“ Myslím si, že toto je veľmi jasný signál, že táto nová vláda nebude nová.

Robert Fico iba akože odchádza, ale jeho režim zostáva. Robert Fico neopúšťa vládu pre svoje poľutovaniahodné skutky, napríklad preto, že si na stretnutia so zahraničnými partnermi na najvyššej úrovni zobral dámu pochybnej povesti alebo preto, že jeho vláda mala množstvo škandálov na svedomí, eurofondových rozkrádaní alebo preto, že by býval v byte daňového podvodníka. Robert Fico je na odchode z vlády preto, aby naďalej mohlo pokračovať masívne a beztrestné rozkrádanie verejného majetku, aby sa mohli dokončiť začaté kšefty, trebárs na ministerstve obrany, aby organizovaný zločin mohol do našej spoločnosti ešte hlbšie zapustiť svoje chápadlá a totálne ju ovládnuť. Za danej situácie by totiž každý bezúhonný politik s čistými úmyslami zvolil jediné poctivé riešenie, ktorým sú predčasné voľby.

O zradcoch v politike sa zvykne s dešpektom hovoriť, že sú ochotní za misu šošovice zapredať národ. Presne to sa v stredu stalo. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár zapredal demokratické Slovensko. A urobil to už druhýkrát. Po voľbách vstúpil do Ficovej vlády, hoci pred voľbami tvrdil, že cieľom Mostu je „jednoznačne vymeniť Smer a zabezpečiť, aby tu nevznikla vláda Smeru“. Pritom sa ani nepokúsil zabojovať o vládu bez tejto skorumpovanej strany. Rovno skočil Ficovi do náruče. A dnes zradil demokratické Slovensko druhýkrát, lebo stranu Smer-SD drží vo vláde, hoci ľuďom navravel, že jeho Mostu ide o predčasné voľby. Bohapusto klamal.

Béla Bugár sa vystatuje tým, koľko dosiahol. „Dal dole“ Kaliňáka, ba dokonca aj Fica. Lenže tieto naoko veľké personálne ústupky si mohol vynútiť jedine preto, aby sa zachoval systém kolosálneho rozkrádania pri nečinnosti orgánov činných v trestnom konaní, ktoré pôsobia v prospech privilegovaných skupín. Dokonca Béla Bugár poslal k vode aj ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, ktorú Most-Híd dlho používal ako maskota na krytie svojich ekonomických záujmov.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Dnes je už teda všetko odhalené, netreba nič skrývať: spolok, ktorý sa volá vládna koalícia, dokonale ovládla bezohľadná chamtivosť.

Poprava Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa stala katalyzátorom obrovskej nespokojnosti občanov, ktorá tu dlhé roky vrela. To sa máme teraz uspokojiť s tým, že v duchu „škatule, hýbte sa“ Robertovia Fico s Kaliňákom odídu do parlamentu a budú riadiť korupčnú chobotnicu odtiaľ? Polícia zostane v rukách Tibora Gašpara, špeciálna prokurátora v rukách Dušana Kováčika?

Občania sa na námestiach jasne vyjadrili. Chcú predčasné voľby. Chcú sa dostať skôr k volebným urnám, aby odstavili od moci vládu Smeru, Slovenskej národnej strany a Mostu-Híd. Jednoducho preto, lebo im už neveria ani nos medzi očami. Stiahnutie Roberta Fica na tejto nedôvere nemôže nič zmeniť, lebo všetky tie koaličné manévre a názorové saltá sú krajne nedôveryhodné.

Verím, že požiadavka na uskutočnenie predčasných parlamentných volieb s rovnakou silou zaznie aj tento piatok. Každý, kto môže a kto chápe, že predčasné voľby sú absolútne kľúčovým krokom na výmenu tejto korupčnej vlády, je na pokojných demonštráciách vítaný. Doslova každý hlas na námestí má dnes obrovskú cenu. Teraz je tá pravá chvíľa vyjadriť svoj názor. Apelujem preto na všetkých slušných ľudí v našej krajine, ktorí si želajú slušnejšie a poctivejšie Slovensko, aby sa zajtra na námestí pokojným spôsobom takto vyjadrili.

Správa je vydaná v originálnom znení tlačového oddelenia SaS, bez redakčných úprav.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices