parizek
Lukáš Parízek na konferencii SFPA. PHOTO: Archív MZV.

Parízek prijal štátnu ministerku pre európske záležitosti Írska H. McEntee v rámci jej politického turné

Pri príležitosti osláv Dňa Svätého Patrika členovia vlády Írska cestujú na stretnutia s krajanmi vo svete a zároveň na návštevy strategicky významných štátov. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek pri tejto príležitosti (15. marca) prijal štátnu ministerku pre európske záležitosti Írska Helen McEntee.
Obaja vysokí štátni predstavitelia zdôraznili kvalitu a úroveň bilaterálnych vzťahov a potvrdili prehĺbenie spolupráce v ekonomickej oblasti. Medzi aktuálne témy patrí príprava írskej obchodnej misie na Slovensku a zhodnotenie priebehu rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. V tomto kontexte H. McEntee podčiarkla špecifickú pozíciu Írska v brexitových rokovaniach. „Slovensko má záujem na pokračovaní spoločnej spolupráce v rôznych zahranično-politických oblastiach, kde vieme dosiahnuť aj konkrétne výsledky prospešné pre obyvateľov oboch krajín,“ zdôraznil štátny tajomník L. Parízek.
Lukáš Parízek informoval o prípravách Slovenského predsedníctva v OBSE, načrtol možnosti spolupráce a požiadal o možnosť zdieľania skúseností v tejto oblasti nakoľko Írsko úspešne predsedalo OBSE v roku 2012. Obaja predstavitelia ocenili zverejnenú stratégiu Európskej komisie k Západnému Balkánu, ktorá priniesla novú dynamiku aj v kontexte rozširovania EÚ.
Po oficiálnom stretnutí sa Lukáš Parízek a Helen McEntee zúčastnia s predstaviteľmi ďalších rezortov, kraja a mesta na svetelnej oslave, počas ktorej sa centrum Bratislavy rozsvieti na zeleno. Bratislava sa tak zaradí medzi európske metropoly, ktoré gratulujú k tradičnému írskemu sviatku.
Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

O red

Odporúčame pozrieť

Parizek, Graziano

L. Parízek: Investície do obrany sú ako poistenie, ktoré sa v najlepšom prípade nevyužije

Aktuálne obranné iniciatívy v Európskej únii, posilňovanie spolupráce s NATO či misie a operácie EÚ. Aj to boli …

Consent choices