zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 11.týždňa 2018

TRUMP PODPÍSAL DEKRÉT O ZAVEDENÍ CLA NA OCEĽ A HLINÍK

EUROZÓNA

Horšie ako v Nemecku dopadli vo finále PMI indexy v eurozóne. Oproti prvotným odhadom si PMI index v službách vo februári pohoršil o -0,5 bodu na 56,2 bodu a kompozitný index o -0,4 bodu na 57,1 bodu. V porovnaní s úvodným mesiacom tohto roka klesol PMI index v službách o -1,8 bodu a kompozitný o -1,7 bodu. V nepriaznivom vývoji v menovom bloku pokračovala aj dôvera investorov podľa Sentix. Tá v marci klesla na 24 bodov z februárových 31,9 bodu. Trhy počítali s poklesom, avšak iba o -1 bod.

„Ekonomika menového bloku v 4. kvartáli vlaňajška potvrdila svoj rast na úrovni prvotného odhadu, a to 2,7 % medziročne a 0,6 % medzikvartálne,“ uvádza analytický tím Poštovej banky. Medziročne si rast hrubého domáceho produktu udržal tempo rastu z 3. kvartálu uplynulého roka. Avšak tempo rastu medzi kvartálmi mierne spomalilo, keďže v 3. štvrťroku bolo na úrovni 0,7 % a vo 4. kvartáli 0,6 %. Priaznivo sa vyvíjali maloobchodné tržby v USA. Tie v úvode roka medziročne vzrástli o 2,3 %, čím prekonali trhový konsenzus. V medzimesačnom porovnaní tržby maloobchodníkov mierne klesli, a to o -0,1 %.

NEMECKO

Finalizácia indexu PMI v službách v Nemecku neprekvapila, keďže dosiahla 55,3 bodu, čo bolo v súlade s prvotným odhadom. No zároveň je to o -2 body menej ako jej januárová úroveň. Kompozitný PMI index si však vo februári prilepšil oproti prvému odhadu o dve desatiny bodu na 57,6 bodov, čo ale predstavuje výrazný pokles z januárových 59 bodov.

Nemecký zahraničný obchod v úvodnom mesiaci tohto roka sa nevyvíjal práve podľa očakávaní. Export aj import sa oproti decembru znížil o pol percenta. Čo sa týka vývozu, trhy očakávali mierny rast o 0,3 % a v prípade importu mierny pokles na úrovni -0,1 %.

Nemecké priemyselné objednávky v úvode tohto roka negatívne prekvapili. Síce vzrástli slušným tempom, a to o 8,2 % medziročne, no trhový konsenzus počítal s výraznejším rastom [o 11,5 %]. Medzimesačne tieto objednávky klesli [o -3,9 %], čo je viac ako dvojnásobný pokles v porovnaní s trhovými očakávaniami. Ani nemecká priemyselná produkcia nenaplnila trhové očakávania. Produkcia v nemeckom priemysle vzrástla v januári o 5,5 % medziročne, avšak medzimesačne klesla o -0,1 %.

USA: Finálny index PMI v službách vo februári dosiahol 55,9 bodu, čo bolo v zhode s prvotným odhadom. V januári bola hodnota tohto indexu len na úrovni 53,3 bodov. Kompozitný index vzrástol o 2 body na 55,8 bodu. Index ISM v US službách síce vo februári klesol, no menej ako očakávali trhy a dosiahol 59,5 bodu. Aj napriek poklesu jeho hodnota je stále vysoká, čo naznačuje rast nielen tohto sektoru, ale aj celej ekonomiky.

Zverejnený bol aj report ADP reflektujúci zmenu zamestnanosti za február. V druhom mesiaci tohto roka pribudlo 235 tisíc pracovných miest, pričom trhy očakávali výrazne menej nových pozícií, a to o -35 tisíc. V porovnaní s januárovým prírastkom 244 tisíc pracovných miest, ich pribudlo vo februári o -9 tisíc menej. Tento report je predskokanom oficiálnych vládnych štatistík a naznačil priaznivý vývoj. Zamestnanosť podľa oficiálnych vládnych štatistík vzrástla o 313 tisíc miest, pričom trhy očakávali rast len o 205 tisíc pracovných pozícií. Ide tak o najvyšší prírastok pracovných miest od augusta 2016. Miera nezamestnanosti vo februári stagnovala už piaty mesiac v rade na dlhoročnej najnižšej úrovni 4,1 %, no trhový konsenzus očakával, že by mohla klesnúť na rovné 4 %. Sklamanie priniesol rast reálnej hodinovej mzdy, ktorá síce vzrástla o 2,6 %, no trhy počítali s vyšším rastom, a to o 2,8 %.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

V závere uplynulého týždňa šéf Bieleho domu podpísal dekrét o zavedení amerických dovozných ciel na oceľ a hliník. Colné opatrenia budú vo výške podľa pôvodného „sľubu“, a to 25 % na oceľ a 10 % na hliník. Upozornil však aj na možnú úpravu smerom nahor alebo nadol, a taktiež aj právo priradiť, resp. vyradiť niektoré štáty. Pôvodne zvažované výnimky pre Kanadu a Mexiko sa taktiež stali realitou, pričom Trump pripúšťa možnosť udeliť výnimku ešte ďalším spriateleným štátom, kde však svoju rolu bude zohrávať aj úroveň vojenských vzťahov. Obchodné vzťahy USA s Kanadou a Mexikom majú byť dohodnuté začiatkom apríla na rokovaní o Severoamerickej dohode o voľnom obchode NAFTA. Obchodné vzťahy s Čínou sú taktiež v procese jednania. Hlavným dôvodom zavedenia týchto ciel, podľa slov amerického prezidenta, je fakt, že USA boli dlhé roky vystavené nespravodlivým obchodným praktikám. A z tohto dôvodu je v jeho záujme chrániť americkú národnú bezpečnosť, oceliarsky priemysel a produkciu hliníku, ktorá „trpí“ kvôli lacným dovozom z iných krajín. Európska únia reagovala, že taktiež bude zvažovať, aké konkrétne protiopatrenia zavedie. Ani ázijské štáty nezostali bez ostrej reakcie.

TALIANSKO

Hneď v úvode minulého týždňa mali na kráľovský menový pár vplyv najmä výsledky talianskych parlamentných volieb. Po spočítaní hlasov sa potvrdilo to, že v Taliansku je euroskeptizmus jeden z najvyšších spomedzi krajín Európskej únie. Hlavným víťazom sa totižto stalo populistické a euroskeptické Hnutie piatich hviezd, ktoré získalo viac hlasov ako sa očakávalo. Darilo sa aj pravicovej a antieurópskej Lige Severu. Tieto dve euroskeptické strany by teoreticky mohli zostaviť vládu, no v minulosti toto spojenie odmietali. To znamená, že nejaký ten čas potrvá, kým dôjde k zostaveniu novej talianskej vlády.

O red

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices