Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

Zoznam amerických výrobkov, na ktoré zrejme EÚ úvalí clá

BRUSEL / Európska únia zverejnila zoznam amerických výrobkov, na ktoré by mohla uvaliť clá. Zoznam výrobkov, voči ktorým chce EÚ uplatniť clá, ak nedostane výnimku z amerických ciel na oceľ a hliník, obsahuje napríklad potraviny, odev, obuv, textil, práčky či motocykle.

Európska únia zverejnila zoznam amerických výrobkov, na ktoré plánuje uvaliť clá, ak blok nedostane výnimku z ciel ohlásených prezidentom USA Donaldom Trumpom na oceľ a hliník. Na zozname Európskej únie sú desiatky produktov vrátane potravín, odevov, obuvi, textilu, pračiek, motocyklov, batérií, whisky či kuchynského riadu.

Prezident USA minulý týždeň oznámil, že uvaľuje 25-percentné clo na dovoz ocele a 10-percentné clo na import hliníka. Nové americké clá sa však dočasne nevzťahujú na Kanadu a Mexiko. Európska únia je presvedčená, že ani voči nej by sa tieto clá nemali uplatňovať. Brusel zároveň odmieta Trumpovo tvrdenie, že ohlásené clá sú potrebné v záujme národnej bezpečnosti a považuje ich za protekcionistické opatrenia.

Viac..  ECB údajne zníži odhady inflácie na roky 2024 a 2025

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Jurzyca: Ostatné dekády ukazujú, že vo svete sa k moci môžu dostávať politici, ktorí dokážu iba zaujať pozornosť verejnosti

„Ostatné dekády ukazujú, že vo svete sa k moci môžu dostávať politici, ktorí dokážu iba …

Consent choices