Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Eurodolár pod vplyvom Trumpových colných opatrení

Úvodný deň uplynulého obchodného týždňa bol na eurodolári ako na hojdačke. Zverejnené boli najmä finalizácie februárových PMI indexov [indexy nákupných manažérov] nielen v Nemecku, eurozóne, ale v USA, čo však veľmi obchodovanie nerozvírilo. Smer menovému páru udávala však skôr politická situácia, predovšetkým Trumpove colné opatrenia na oceľ a hliník a výsledky talianskych parlamentných volieb. Podľa finálnych čísel nevzišli z týchto volieb také výsledky, ktoré by umožnili vytvoriť väčšinovú vládu. Pondelkovú obchodnú seansu európska mena nakoniec zakončila s miernym ziskom 0,15 % na úrovni 1,2336 EURUSD.

„Utorkové dopoludnie európsky makro kalendár zíval prázdnotou a tak eurodolár nemal podnety k výraznejším výkyvom,“ vysvetľuje analytický tím Poštovej banky.  Situácia na finančných trhoch v súvislosti s talianskymi parlamentnými voľbami sa na teraz upokojila a začína sa dlhý proces rokovaní o zostavení vlády. Popoludní sa už európska mena začala šplhať smerom nahor nad hranicu 1,24 EURUSD. Dolár nadol ťahali Trupmove colné opatrenia na dovoz ocele vo výške 25 % a hliníku 10 %, ktoré by mohli rozpútať obchodnú vojnu. Na jeho slová reagovala EÚ, že taktiež zavedie clo na niektoré americké tovary [motocykle, whiskey a pod.]. Obavy z hrozby obchodnej vojny zvýšila aj rezignácia Garyho Cohna, ktorý bol v rámci Trumpovej administratívy obhajcom voľného obchodu. Utorok euro zatváralo so ziskom 0,55 % na úrovni 1,2404 EURUSD.

V stredu si spoločná mena hľadala svoj smer. Zverejnené makro dáta trhmi výraznejšie nepohli. Rast ekonomiky eurozóny za posledný kvartál vlaňajška bol potvrdený na odhadovanej úrovni. No ani priaznivé dáta z US trhu práce v podobe ADP reportu nepotiahli zelenú bankovku výraznejšie nahor. Dolár do červených čísel aj naďalej ťahá neistota zo zavedenia cla na oceľ a hliník. Trhy zároveň už svoju pozornosť sústredili na štvrtkové zasadnutie Európskej centrálnej banky ECB. Spoločná mena zatvárala nakoniec na zelenej nule 0,06 %.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Vo štvrtok trhy makro dáta takmer odignorovali a sústredili svoju pozornosť na dve hlavné témy. A to Trumpove colné opatrenia a zasadnutie ECB. Počas zasadnutia si euro siahlo na svoje denné maximum 1,2446 EURUSD, no následne začalo pozvoľne klesať hlbšie a hlbšie do červených čísel. Ľahká úprava slovníka zo strany predstaviteľov ECB podporila spoločnú menu len nachvíľu a nestačila na výraznejšie zisky. Napokon spoločná mena zatvárala takmer na svojom dennom minime 1,2312 EURUSD so stratou -0,80 %.

To, že sa nemecký zahraničný obchod nevyvíjal podľa trhových očakávaní a ani slabší rast nemeckej priemyselnej produkcie nemali v piatok na eurodolár výraznejší vplyv. Veľmi priaznivo dopadli čísla z US trhu práce podľa oficiálnych vládnych štatistík NfP [Nonfarm Payrolls – zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora], čo už naznačil predskokan týchto čísel – report ADP. Tieto priaznivé výsledky podporili zelenú bankovku v raste, no výraznejším ziskom amerického dolára bránil slabší ako očakávaný rast priemernej reálnej hodinovej mzdy. Nakoniec spoločná mena zatvárala piatkovú obchodnú seansu na červenej nule -0,04 % na úrovni 1,2307 EURUSD.

Európska mena voči doláru uplynulý týždeň oslabila o -0,08 %. Nedarilo sa jej ani voči maďarskému forintu, kde si odpísala -0,63 %. Oproti českej korune získala 0,33 % a voči poľskému zlotému si zaknihovala zisk na úrovni 0,13 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices