Parizek
Lukáš parízek na konferencii SFPA. PHOTO: Archív MZV.

Štátny tajomník Parízek: Priority predsedníctva SR v Stredomorskej kontaktnej skupine sú výsledkom načúvania partnerom

„Stredomorské partnerstvo Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) naberá na význame a dynamike. Rastie nielen jeho politický profil, ale rozširuje sa aj pole praktickej spolupráce vo všetkých troch dimenziách OBSE“, uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných a európskych záležitostí SR a osobitný predstaviteľ ministra pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek v pondelok 19. marca počas úvodného zasadnutia Stredomorskej kontaktnej skupiny (MCG) pod slovenským predsedníctvom na pôde OBSE vo Viedni. Zároveň vyzval všetky účastnícke a partnerské štáty OBSE na posilnenie vzájomnej spolupráce v duchu otvoreného dialógu.
Štátny tajomník L. Parízek vo Viedni predstavil prioritné témy nášho tohtoročného predsedníctva v Stredomorskej kontaktnej skupine OBSE so šiestimi partnermi – Alžírskom, Egyptom, Izraelom, Jordánskom, Marokom a Tuniskom. „Priority slovenského predsedníctva Stredomorskej kontaktnej skupine odrážajú preferencie spomínaných štátov a sú výsledkom našich snáh načúvať partnerským krajinám,“ uviedol štátny tajomník.
Prvé tohtoročné zasadnutie MCG pod slovenskou taktovkou bolo venované dôležitej téme energetickej bezpečnosti a spolupráce v stredomorskom regióne, ako aj a bezpečnosti kritickej energetickej infraštruktúry s dôrazom na rastúci potenciál technológií v tejto oblasti.
Počas nášho predsedníctva sa bude MCG zaoberať aj ďalšími témami spoločného záujmu akými sú napríklad boj proti radikalizácii a terorizmu, podpora vzdelávania, ekonomického rozvoja a inovácií, vodný manažment, kybernetická bezpečnosť a reforma bezpečnostného sektora.
Stredomorská kontaktná skupina je špecializovaný formát spolupráce OBSE so šesticou stredomorských partnerov OBSE pre spoluprácu, ktorej cieľom je udržiavať dialóg a spoločné aktivity týkajúce sa celého radu oblastí vrátane budovania vzájomnej dôvery, podpory dodržiavania ľudských práv, slobody médií či migrácie a integračnej politiky.
MCG predsedá vždy ten účastnícky štát, ktorý v nasledujúcom roku predsedá samotnej OBSE. Slovensko sa predsedníctva v tejto organizácii ujme v januári 2019.
Viac..  Martin Hojsík: Nie je dôvod, aby si banky držali vaše peniaze pri prevodoch. Zavádzame okamžité prevody

O red

Odporúčame pozrieť

Parizek, Graziano

L. Parízek: Investície do obrany sú ako poistenie, ktoré sa v najlepšom prípade nevyužije

Aktuálne obranné iniciatívy v Európskej únii, posilňovanie spolupráce s NATO či misie a operácie EÚ. Aj to boli …

Consent choices