manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Neekologicky vyrábané výrobky zdaníme na hranici EÚ

ŠTRASBURG / Aj napriek odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, europoslanci nechcú škrtať financie v rozpočte. Peniaze, o ktoré by mali prísť plánujú nahradiť.

V prípade nahrádzania financií sa jedná najmä o zvýšenie príspevkov členských krajín, pričom pre Slovensko by to mohlo byť o 10 až 15 percent. Napriek tomuto zvýšeniu by situácia pre Slovensko bola stále výhodná. „Pokiaľ sa zachová celková úroveň rozpočtu, tak budeme viac dostávať ako dávať,“ uviedol Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Eurokasa príde po Brexite o 13 miliárd eur ročne. Približne dve miliardy sa vrátia, keď bude Veľká Británia musieť platiť clá za export do Európskej únie, avšak v tomto prípade si chce Británia vyrokovať úľavy. Europoslanci ale posielajú Británii odkaz, aby s tým nerátala. „Nemôžu očakávať, že budú mať všetky výhody doterajšieho členstva Spojeného kráľovstva v únii,“ potvrdil situáciu Miroslav Mikolášik zastupujúci Európsku ľudovú stranu.

Rozpočet sa bude plátať aj s novými environmentálnymi daňami. Kým u nás výrobcovia musia dodržiavať ekologické štandardy, výrobky z tretích krajín sa dovážajú lacnejšie, pretože pri ich výrobe sa môže oveľa viac znečisťovať ovzdušie. „Prečo by sme tieto výrobky nezdanili na hraniciach Európskej únie daňou, ktorá zodpovedá tomu, ako nečisto tento výrobok zhotovili,“ povedal poslanec Vladimír Maňka, Socialisti a demokrati v Európskom parlamente.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Uvažuje sa aj o tom, že dane z príjmov právnických osôb by už nezostávali v členských krajinách, ale by smerovali do spoločného európskeho rozpočtu. Týmto spôsobom by sa dokonca finančný stav navýšil oproti súčasnému a peniaze by sa v niektorých oblastiach mohli navýšiť. „Hlavne v podpore Erasmu, kde sa vidí aj podpora zamestnanosti mladých ľudí,“ uviedla Anna Záborská, Európska ľudová strana. „Rozpočet bude musieť byť flexibilný. Bude musieť mať dostatočné finančné krytie na nepredvídané okolnosti, ktoré v Európe máme,“ dodala Monika Smolková, Socialisti a demokrati v Európskom parlamente.

Europoslanci navyše plánujú zriadiť špeciálne konto určené iba na ochranu hraníc. Z tohto balíka by sa peniaze nedali zobrať a použiť na iné účely.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices