Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Nevidím žiadnu prekážku na to, aby sme Istanbulský dohovor schválili

ŠTRASBURG / Od už expremiéra Roberta Fica sa odvracajú už aj jeho vlastní europoslanci. Nedá sa to povedať vo všeobecnosti, no v prípade ratifikácie Istanbulského dohovoru to určite platí. Kým Robert Fico na Slovensku vyhlasoval,že ratifikáciu nikdy nepodporí, zástupcovia strany Smer to v Európskom parlamente vidia presne naopak.

„Nikdy nedám súhlas na to, aby vláda predložila tento dohovor na ratifikáciu. Opakujem, nikdy,“ uviedol koncom februára Robert Fico. Kým na Slovensku Fico istanbulský dohovor odmietal, v Európskom parlamente ho jeho poslanci obhajuj. „Ja nevidím žiadnu prekážku na to, aby sme Istanbulský dohovor schválili a treba začať s 27 radikálnejší boj proti násiliu na ženách,“ uviedla europoslankyňa Monika Smolková. 

Na tom, že treba bojovať proti násiliu na ženách sa socialisti zhodnú doma, aj v Bruseli. Ibaže rozdeľuje ich otázka rodovej rovnosti, ktorá sa v dokumente objavila. Definícia manželstva medzi mužom a ženou nie je vraj dostatočne jasná a je v rozpore so slovenskou ústavou. “Tlačenie členských krajín do ratifikácie tohto dohovoru ide nad rámec práva. Je to neprípustné porušovanie práv členských krajín,“uviedol europoslanec Miroslav Mikolášik.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme ďalšie účinné opatrenia na zastavenie nárastu cien potravín

V európskom parlamente tak prišlo k nevídanému spojeniu. Veční rivali socialistov – ľudovci, ktorých členom je napríklad aj KDH idú ruka v ruke s Ficom, namiesto premiérových vlastných poslancov. „Je tiež veľká škoda, že boli použité pseudoargumenty a ja len verím, že sa k nemu Slovensko ešte vráti,“ hovorí europoslankyňa Monika Beňová. 

K 13. marcu ratifikovalo Istanbulský dohovor 17 členských štátov. Väčšina europoslancov preto zostávajúce štáty vyzvala, aby sa k nim pridali čo najskôr.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Kresťanská únia je proti násiliu v každej forme a proti každému, obzvlášťproti násiliu na ženách. Veríme tomu, že spoločnosť …

Consent choices