Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

USA a EÚ vyhosťuje ruských diplomatov z krajín. Slovensko zatiaľ mlčí

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump v reakcii na prípad otravy ruského dvojitého agenta Sergeja Skripala v Británii nariadil vyhostenie 60 ruských diplomatov a uzavretie ruského konzulátu v Seattli. K USA sa postupne pridalo aj 14 krajiny z Európy, medzi nimi aj Česko. Slovensko vyhostenie zatiaľ neoznámilo.

Niektorí analytici to považujú za najväčší diplomatický spor od studenej vojny. Vrámci koordinovanej akcie krajín EÚ a USA dochádza k masívnemu vyhosťovaniu ruských diplomatov. Česko vyhostí troch ako výraz solidarity s Britániou.

Taktiež Francúzsko a Poľsko vypovedajú štyroch diplomatov, Ukrajina 13, Litva 3, Lotyšsko jedného, Estónsko vykáže z krajiny ruského vojenského pridelenca. Nemecko vykáže 4 ruských diplomatov, Taliansko a Holandsko dvoch. Rusko podľa nemeckého ministra zahraničia nespolupracuje dostatočne pri vyšetrovaní útoku na Skripaľa. USA vyhosťuje najviac diplomatov, a to 60. Podľa nich v krajine pôsobia ako špióni s diplomatickým krytím. Opustiť USA majú do siedmich dní.

Slovensko čaká

Slovensko zatiaľ neohlásilo vyhostenie žiadneho ruského diplomata, ale predvolalo si ruského veľvyslanca a požiadalo ho o vysvetlenie k prípadu. „Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v stanovisku, ktoré poskytol hovorca rezortu Peter Susko. Útok podľa neho jednoznačne odsúdili.

Vyhostiť ruských diplomatov v súvislosti s útokom nervovej látky v juhoanglickom meste Salisbury sa rozhodlo zatiaľ 14 členských štátov EÚ. Pred samitom Európskej únie to potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk. Nevylúčil zároveň, že v najbližších dňoch a týždňoch budú nasledovať ďalšie spoločné európske opatrenia.

Británia už reagovala vyhostením 23 ruských diplomatov. „Trpezlivosť s ruským prezidentom mnohým krajinám dochádza. Fakt, že sa toľko štátov postavilo na obranu Spojeného kráľovstva je najlepšou odpoveďou na pokusy Ruska rozdeliť našu spoločnosť,“ vraví zástupca ministerstva obrany Gavin Williamson. Rusko vinu kategoricky odmieta.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Kremeľ sa bráni

Kremeľ ešte ešte pred avízovanými rozhodnutiami o vyhostení označil spojencov Británie za poslušného poddaného Londýna, ktorý im vnucuje zhoršenie vzťahov s Moskvou. „Samozrejme budeme zvažovať recipročné opatrenia,“ vyjadril sa hovorca Kremľa, Dmitry Peskov. Moskva naďalej odmieta zodpovednosť za útok na dvojitého agenta Skripaľa. Spojencom Británie naopak stačili závery vyšetrovnia, a považujú to za útok na kolektívnu bezpečnosť a medzinárodné právo.

Otrava agenta

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovo paralytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave. Moskva tvrdí, že na vývoji jedu pracovalo Česko, Británia či Švédsko a Slovensko. Česko aj Švédsko si už ruských veľvyslancov predvolali. Britská premiérka Theresa May vyhlásila, že za otravou stojí Rusko. Podľa šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona môže byť za útokom priamo Vladimír Putin.

 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices