ockovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

V EÚ stúpa počet ľudí nakazených osýpkami

Prípady výskytu osýpok sa iba za vlaňajší rok v EÚ strojnásobili. Členovia Výboru ENVI sú znepokojení znižujúcou sa mierou vakcinácie a jej dopadu na verejné zdravie. 

Čo majú spoločné kiahne, detská obrna, osýpky, mumps a ovčie kiahne? Sú to ochorenia, ktoré zabili milióny ľudí a ďalším miliónom spôsobili zdravotné komplikácie, ako slepota, či paralýza. Ale hlavne, preventívnym očkovaním sa dá ich prenosu zabrániť, alebo aspoň zmierniť priebeh ochorenia.

Dnes sa vďaka rozšíreniu očkovania podarilo kiahne takmer úplne odstrániť. Na podobnej ceste je aj detská obrna, pokiaľ sa bude dodržiavať súčasné úsilie. Ďalšie ochorenia sú stále medzi populáciou rozšírené, no vďaka imunizácii je ich výskyt minimálny. To napríklad prípad osýpok. Pred tým, ako bola na začiatku 60-tych rokov vyvinutá vakcína, ročne umieralo na toto vysoko infekčné ochorenie prenosné vzduchom a kontaminovaným povrchom okolo 2,6 milióna ľudí. V roku 2016 zomrelo na osýpky 89 780 ľudí, čo je najmenej v histórii.

Vakcinácia sa považuje za jeden z najdôležitejších nástrojov vo verejnom zdravotníctve 21. storočia. Zachráni ročne život 2 až 3 miliónom ľuďom a mohla by zachrániť ďalších 1,5 milióna, keby bola rozšírenejšia (WHO).

Výskyt osýpok sa v EÚ strojnásobil za jeden rok 

Hoci sa výskyt osýpok a smrteľné následky vo svetovej populácii znižujú, v EÚ bolo hlásených až 14.451 prípadov výskytu osýpok, čo je trikrát viac, než v roku 2016 (4643). Rumunsko a Taliansko sú krajiny s najvyšším výskytom osýpok v roku 2017 (EDC). 87%  prípadov osýpok (2017) sa vyskytlo u jedincov, ktorí neboli očkovaní. Na Slovensku bolo evidovaných v roku 2017 6 pacientov s týmto ochorením. v EÚ zabili osýpky za posledné dva roky 50 ľudí.

Prečo v EÚ stúpa počet ľudí nakazených osýpkami?

Najefektívnejším riešením ako zabrániť ďalšiemu šíreniu nákaz v EÚ je zabezpečiť, aby 95% populácie bola zaočkovaná dvomi dávkami vakcíny proti osýpkam, mumpsu a rubeole (tzv. MMR). Avšak z členských krajín iba Chorvátsko, Litva, Maďarsko, Portugalsko, Slovensko, Španielsko a Švédsko splnili túto požiadavku v roku 2016(WHO). Ako Rumunsko, tak aj Taliansko, krajiny s najvyšším výskytom osýpok, nesplnili tento cieľ a miera vakcinácie bola ďaleko nižšia.

Poslanci varujú pred znižovaním miery vakcinácie

Poslanci z výboru pre verejné zdravie (ENVI) prijali návrh uznesenia, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad klesajúcou mierou očkovania a jej dopade na verejné zdravie.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Rôzne vnútroštátne politiky ohľadom očkovania, odmietanie očkovania, rast cien za vakcíny, sú iba niektoré faktory, ktoré vplývajú na rozširovanie priepasti v miere očkovania medzi jednotlivými členskými krajinami. Poslanci vyzývajú Komisiu, aby zosúladila očkovacie plány naprieč EÚ a aby posilnila podporu pre národné iniciatívy, ktoré propagujú očkovanie. Uvítali dohodu o spoločnom obstarávaní, ktorá umožní členským štátom lacnejšie získať očkovacie látky.

Očkovať či neočkovať?

Poslancov veľmi znepokojujú ľudia, ktorí odmietajú dať zaočkovať samých seba alebo svoje deti. „Dnes mnohí rodičia odmietajú vakcinácie. Začínajú sa znovu objavovať viaceré infekčné ochorenia,“ hovorí jedna z navrhovateľov, talianska sociálna demokratka Elena Gentile.

Ľudia si neuvedomujú, že očkovanie je nesmierne dôležité. Jeho benefity však zostávajú nepovšimnuté. Za posledné desaťročia sme si zvykli nemať epidémie a akosi zabúdame na to, že to je aj vďaka vakcínam. Po internete sa však aj naďalej šíria falošné poplašné správy o tom, ako môže očkovanie spôsobovať autizmus a iné neželené následky a to aj keď existujú viaceré vedecké štúdie, ktoré podobné tvrdenia vyvracajú.

„Naše vakcíny sú absolútne bezpečné, koluje o nich množstvo poloprávd, ktoré tvrdia, že ľuďom škodia, toto je však nezmysel. A navyše veľmi nebezpečný nezmysel,“ hovorí ďalšia z autorov uznesenia Renate Sommer (EPP, Nemecko).

Poslanci vo svojom uznesení privítali Spoločný akčný plán, ktorého cieľom je presvedčiť ľudí o výhodách očkovania. Navrhujú tu viaceré opatrenia na zvýšenie transparentnosti pri hodnotené bezpečnosti vakcín a žiadajú lepšiu informačné kampane na boj proti dezinformáciám, predovšetkým v online prostredí. Ako hovorí jeden zo spravodajcov, Marco Affronte (Zelení/ESA, Taliansko): „musíme bojovať proti falošným správam a ubezpečiť rodiny,“ že očkovanie je bezpečné.

Ďalšie kroky

Téma očkovania bude postúpená na aprílové alebo májové plenárne rokovanie. Európska komisia by mala navrhnúť opatrenia na spoluprácu v oblasti očkovania ešte pred začiatkom leta.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices