Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Ako ďalej s dotáciami v agrorezorte?

V súčasnosti sa v Bruseli na všetkých úrovniach živo diskutuje o viacročnom finančnom rámci, o tom, ako po odchode Veľkej Británie sa bude rozdeľovať finančný balík chudobnejší o 10 – 12 mld. Eur.  O potrebe revízii európskej spoločnej poľnohospodárskej politike sa diskutuje už dlhšie a myslím si že teraz je aktuálny čas na jej prehodnotenie.

Posledné udalosti na Slovensku – aj zneužívanie dotácií v poľnohospodárstve ma podnietili navštíviť niekoľko družstiev na východnom Slovensku, ktoré sa venujú rastlinnej aj živočíšnej výrobe, aby som priamo od predsedov družstva získala informácie týkajúce sa ich práce a poskytovania dotácii v agrorezorte. Ich práca je 24 hodín denne, nepoznajú oddych a právom očakávajú pomoc od EÚ aj štátu.

Pri mnohých rozhodnutiach na štátnej úrovni zvykneme sa odvolávať, niekedy aj vyhovárať na rozhodnutie Bruselu, ale práve systém „decoupling“ sa časom ukázal ako skutočne zlé rozhodnutie Bruselu pri dotáciách na plochu. Do poľnohospodárstva sa nahrnuli špekulanti a ziskuchtivci, ktorí polia či lúky len mulčujú, pôdu neobrábajú ani nič nepestujú. Preto som dnes predložila Komisii otázky, na ktoré spolu s poctivými poľnohospodármi očakávame odpovede.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Moje otázky:

  1. Má EK prehľad o tom, aký mal decoupling vplyv na dotačnú politiku? Konkrétne, existujú štatistiky, ktoré by analyzovali, koľko hektárov pôdy, na ktoré sa poberá dotácia, sú naozaj využívané na poľnohospodársku produkciu?
  2. Plánuje EK revíziu systému decoupling v budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020?

Monika Smolková, poslankyňa EP.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices