strom
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európskym stromom roka je korkový dub z Portugalska. Bošácka jabloň skončila šiesta

Jabloň z Bošáce, ktorá sa minulý rok stala národným Stromom roka, skončila v súťaži Európsky strom roka na šiestom mieste. Na prvom mieste je spievajúci korkový dub z Portugalska, ktorý získal 26 606 hlasov. Tento majestátny 234-ročný strom je zaregistrovaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčší korkový dub na svete. Víťazný dub je pomenovaný po nespočetnom množstve vtákov, ktoré prebývajú a spievajú v jeho korunách.

Druhé miesto obsadili španielske staroveké bresty z mesta Cabeza del Buey s 22 323 hlasmi, ktoré sú považované za posledné bresty v španielskej oblasti Estremadura. Ruský dub Staršina z lesa Belgorod skončil na treťom mieste s 21 884 hlasmi.

Poslaním súťaže Európsky strom roka je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a zároveň vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Súťaž je neziskovým projektom, ktorý buduje vzťah ľudí k stromom a prírode, objavuje prírodné a kultúrne bohatstvo v podobe starých stromov a upozorňuje na dôležitosť ich zachovania. O európsky titul bojovalo 13 stromov, Slovensko zastupovala 120-ročná jabloň domáca, odroda Citrónové zimné Zabudišovské, ktorá rastie pri ceste pri obci Bošáca (okr. Nové Mesto nad Váhom) v časti Zabudišová. „Prastará jabloň je pamiatkou na dávnych ovocinárov, ktorých stromy rastú a rodia ovocie aj po viac ako sto rokoch. Ide o málo známu, vzácnu a dnes takmer zabudnutú regionálnu odrodu. Strom je dnes krásnym torzom, ale napriek poškodeniu má udivujúcu vnútornú vitalitu, na jar vždy bohato kvitne, na jeseň poskytuje nevšedne bohatú úrodu jabĺk, ktoré pri dobrom uskladnení vydržia až do ďalšieho leta,“ uviedol Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis, ktorá súťaž Strom roka organizuje na Slovensku.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je aj Nadácia Ekopolis. Minulý rok v ankete Európsky strom roka skončil slovenský platan z Budatína na deviatom mieste. Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 16. ročník národnej ankety Strom roka. Svoj obľúbený strom môžu do súťaže prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie do konca apríla. Patronát nad súťažou prevzal už po siedmy rok spevák Peter Lipa. Z prihlásených stromov vyberie v polovici mája odborná komisia 12 finalistov, pričom ich fotografie a príbehy budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne už tradične v júli na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices