zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 12. týždňa 2018

TRUMPOVA COLNÁ POLITIKA NADOBÚDA NOVÉ KONTÚRY

EURÓPSKA ÚNIA: Trhy boli minulý týždeň potešené informáciami o tom, že Británii a EÚ sa podarilo vytvoriť návrh dohody, ktorá bude upravovať vzájomné vzťahy počas prechodného obdobia po brexite. V návrhu síce môžu ešte nastať určité zmeny, ale pokiaľ bude ratifikovaný, bude to znamenať veľký posun vpred. Táto prechodná dohoda totiž zaručí, že nedôjde k tzv. tvrdému brexitu, ktorého sa trhy aj firmy najviac obávajú. Británii a únii sa podarilo dohodnúť aj v otázke Severného Írska, ktorá bola problematická a doteraz dohodu blokovala. Severné Írsko je podľa zverejnených informácií spokojné s dohodnutými zárukami, ktoré sa týkajú jeho hraníc.

EUROZÓNA: Podobne ako v Nemecku a vo Francúzsku, aj v eurozóne index PMI vo výrobe klesol výraznejšie [o – 2 body na 56,6 bodov] ako index PMI v službách [o -1,2 bodu na 55 bodov]. Kompozitný index za menový blok si tak pohoršil o -1,8 bodu na 55,3 bodu.

NEMECKO: Minulý týždeň prišli výsledky z Nemecka v podobe rastu cien priemyselných výrobcov [inflácia PPI]. Dynamika rastu týchto cien spomalila ešte výraznejšie ako trhy očakávali. Vo februári priemyselné ceny medziročne vzrástli o 1,8 %. Trhy očakávali spomalenie dynamiky rastu týchto cien na 2 % z januárových 2,1 %. Oproti januáru inflácia PPI vo februári klesla o desatinu percenta, zatiaľ čo trhový konsenzus počítal naopak s takýmto rastom.

Zverejnené boli aj nemecké indexy ZEW, ktoré sa vyvíjali zmiešane. Index ZEW hodnotiaci súčasnú situáciu v Nemecku si v marci pohoršil v porovnaní s februárom, no menej ako očakávali trhy. Tento index klesol v marci o – 1,6 bodu na 90,7 bodov, no trhy počítali s hodnotu iba 90 bodov. Negatívne sa však vyvíjali očakávania do budúcnosti, kde klesol tento index z februárových 17,8 bodov na 5,1 bodu v marci. Trhový konsenzus počítal s poklesom hodnoty, avšak iba na úroveň 13 bodov. Nepriaznivo sa vyvíjal tento index ZEW aj za menový blok. Aj v eurozóne index vyjadrujúci očakávania klesol v marci na 13,4 bodu z februárových 29,3 bodu.

Indexy nákupných manažérov PMI v Nemecku nedopadli práve „najružovejšie“. Nemecká výroba podľa PMI indexu klesla výraznejšie ako služby, a to zo 60,6 bodov na 58,4 bodu. Index PMI v službách dosiahol 54,2 bodu z februárovej úrovne 55,3 bodu a kompozitný PMI index tak klesol z 57,6 bodov na 55,4 bodu. O niečo priaznivejšie ako trhový konsenzus dopadla podnikateľská klíma v Nemecku z dielne inštitútu IFO. V marci dosiahla 114,7 bodu, čo je o 0,1 bodu viac ako čakali trhy, no zároveň ide o pokles z februárovej úrovne 115,4 bodu.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

USA: Počet nových žiadostí o hypotéku v Spojených štátoch za predminulý týždeň klesol o -1,1 %. Predaj existujúcich domov vo februári medzimesačne vzrástol o 3 %, pričom trhy očakávali nárast iba o 0,4 %. V januári predaj týchto nehnuteľností klesal o -3,2 %.

Téma protekcionizmu z Trumpovej dieľne je stále aktuálna. Podľa minulotýždňových zverejnených informácií sa totiž šéf Bieleho domu rozhodol zaviesť opatrenia proti čínskym dovozom vo výške 25 % a v objeme 60 mld. USD. Zatiaľ nie je jasné, čoho sa clá budú týkať, zoznam by mal byť zverejnený v najbližších dňoch. Taktiež má Trump v pláne zaviesť reštrikcie na čínske investície v USA. Takmer istá je v tejto situácii odvetná reakcia zo strany Číny. Zároveň minulý týždeň vstúpili do platnosti Trumpove clá na dovoz ocele a hliníku do USA. Na základe najnovších informácií však Európska únia dostane výnimku z týchto ciel, rovnako ako aj Austrália, Južná Kórea, Argentína a Brazília. Vďaka stále platnej [aj keď aktuálne v revízii] dohody NAFTA sa clá nebudú vzťahovať ani na Kanadu a Mexiko. Donald Trump oznámil začiatkom marca zavedenie ciel vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na dovoz hliníka do USA z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti.

Za druhým brehom Atlantiku index PMI vo výrobe vzrástol o 0,4 bodu na 55,7 bodu, avšak PMI index v službách klesol o -1,8 bodu na 54,1 bodu, čo sa podpísalo pod pokles kompozitného indexu o -1,5 bodu na úroveň 54,3 bodu.

FRANCÚZSKO: Indexy nákupných manažérov PMI boli zverejnené aj vo Francúzsku. Trhy mali pesimistické očakávania, no odhady hovoria ešte o výraznejšom poklese. Klesol PMI index vo výrobe z 55,9 bodu na 53,6 bodu, v službách z 57,4 bodu na 56,8 bodu, a to sa v konečnom zúčtovaní prejavilo znížením aj kompozitného indexu z úrovne 57,3 bodu na 56,2 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices