Orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Viktor Orbán opäť perlil: Soros má najatých 2000 „žoldnierov“. Ich cieľom je zvrhnutie vlády

BUDAPEŠŤ / Maďarská vláda má k dispozícii menný zoznam dvoch tisícok „Sorosovských žoldnierov“, ktorí bojujú proti záujmom Maďarska a chcú zvrhnúť vládu. Krátko pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 8.apríla, to v rozhovore pre rádio Kossuth povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Opozícia ho za tento výrok ostro kritizovala. Tvrdia, že rozpráva ako diktátor.

„Vieme presne a menovito, kto a akým spôsobom pracuje na tom, aby sa z Maďarska stala imigračná krajina,“ povedal Orbán v piatkovom rozhovore. Predseda vládnej strany Fidesz dlhodobo obviňuje amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, že podporuje príchod migrantov do Európy, čím chce podľa neho pripraviť kontinent o „kresťanskú a národnú“ identitu. Americký miliardár obvinenia dlhodobo odmieta.

Podľa maďarského premiéra Soros využíva k dosahovaniu svojich cieľov mimovládne organizácie, ktoré v Maďarsku financuje. Práve ich pracovníkov v rozhovore pre rádio Kossuth označil za „Sorosovských žoldnierov“, ktorí chcú zvrhnúť jeho vládu a dosadiť kabinet naklonený migrácii a Bruselu. Podľa niektorých pozorovateľov tým priznal, že necháva pracovníkov mimovládnych organizácií v Maďarsku sledovať tajnými službami.

V Maďarsku sa budúcu nedeľu budú konať parlamentné voľby. Volebná koalícia Orbánovej strany Fidesz a Kresťansko-demokratickej ľudovej strany (KDNP) vicepremiéra Zsolta Semjéna, ktorá vládne od roku 2010, je ich favoritom. Podľa nedávneho prieskumu by koalícii svoj hlas odovzdalo 52 % rozhodnutých voličov. Práve migrácia a útoky proti Sorosovi sú dominantnými témami kampane Fideszu.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Na druhom mieste by vo voľbách podľa prieskumu skončil krajne pravicový Jobbik, na treťom mieste spoločná ľavicová kandidátka Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg za Maďarsko (Párbeszéd). Do parlamentu by sa dostala aj ekologicky zameraná strana Politika môže byť iná (LMP) a Demokratická koalícia (DK).

Práve posledná menovaná strana dnes ostro kritizovala Orbánove slová o „Sorosovských žoldieroch“. Podľa hovorcu DK Zsolta Gréczyho maďarský premiér rozpráva „ako diktátor“. Odporcov Orbánovej politiky podľa neho nie sú dve tisícky, ale šesť miliónov ľudí.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices