Cina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čína vracia úder: 3-miliardová odveta za Trumpove clá je tu

PEKING / Čína ako odvetu za Trumpom schválené dovozné clá uvalila clo na množstvo amerických výrobkov – od bravčového mäsa až po oceľové rúry – v hodnote okolo 3. miliárd dolárov. Napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta teda naďalej rastie.

Peking zavádza clo na 128 amerických výrobkov, podľa návrhu spred 10. dní, ako odpoveď na dovozné tarify zavedené prezidentom Donaldom Trumpom na dovoz ocele a hliníka z Číny a ďalších krajín. Trump okrem toho plánuje uvaliť dovozné clá na čínsky tovar v hodnote okolo 50 miliárd dolárov, potom, ako americké úrady prešetrili krádež intelektuálneho vlastníctva amerických firiem – teda nelegálnych kópií značkového tovaru. Zatiaľ nie je úplne jasné, aká bude čínska odpoveď na tieto agresívne kroky.

Čínske ministerstvá hospodárstva a financií podľa portálu CNN v nedeľu poobede oznámili 15% tarify na 120 amerických produktov (napríklad ovocie, orechy, víno a oceľové rúry) a 25% na osem ďalších produktov, vrátane bravčového mäsa a recyklovaného hliníka. Čínu nahnevalo, že Trump nariadil tarify na oceľ a hliník odvolávajúc sa na národnú bezpečnosť, čo je podľa Pekingu zneužitie globálnych obchodných pravidiel. Od ohlásenia amerických taríf už USA ozrejmili, že niektorí zo spojencov budú mať výnimku, napríklad Kanada, Mexiko, EÚ či Južná Kórea. Podľa Číny to je „vážnym porušením“ pravidiel Svetovej obchodnej organizácie, ktoré zakazujú členom diskriminovať iných členov SOO.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Čína opakovane vyhlásila, že si neželá obchodnú vojnu, avšak varovala, že podnikne „tvrdé a nevyhnutné“ protiopatrenia na ochranu svojich záujmov. Trump obviňuje Peking z nekalých obchodných ťahov, ktoré oberajú Američanov o prácu. USA majú s Čínou značný obchodný deficit, ktorý vlani dosiahol až 375 miliárd dolárov. Viacerí ekonomici však varujú, že tarify ťažko zmenia túto situáciu, ba čo viac, hrozí, že poškodia ekonomický rast. Vrcholní predstavitelia USA a Číny rokujú, aby zastavili stúpajúce obchodné napätie, zatiaľ však ani jedna strana nebola ochotná ustúpiť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices