ovcarik
Maroš Ovčarik. PHOTO: archív MO.

Maroš Ovčarik: Úspory v bankách už nie sú v bezpečí

Peniaze uložené v banke sú stále najobľúbenejšou cieľovou destináciou  úspor slovenských domácnosti. Sú kryté fondom ochrany vkladov a síce veľa nezarobia, ale teda aspoň kvapká. V nasledujúcom texte sa pozrieme, či táto stará „pravda“ stále platí.

Úrokové sadzby a inflácia

Koľko dnes zarábajú vklady v bankách? Kľúčom k zodpovedaniu otázky je dať do pomeru aktuálne úročenie termínovaných vkladov a inflácie, teda percenta, ktoré úročenie znižuje vďaka nárastu cien tovarov a služieb. V grafe je zelenou znázornený vývoj úrokových sadzieb termínovaných vkladov v bankách. Aktuálne je na úrovni pol percenta. Termínované vklady však v mnohých bankách nedosahujú ani túto úroveň. No a z aktuálneho úročenia si každý mesiac uberá inflácia (modrá krivka). Zatiaľ, čo ešte v roku 2016 sme boli svedkami zápornej inflácie, teda deflácie,  za rok sa situácia zásadne zmenila. Posledný zverejnený kvartál (4Q/2017) bola na Slovensku podľa Štatistického úradu inflácia 1,8% a stále rastie.

Výsledkom je, že za súčasných podmienok sa vklady v bankách znehodnocujú na úrovni jeden a pol percenta (červená krivka).

Polovica vkladu

Namodelujme si príklad, vklad v banke desať tisíc eur na desať rokov. Pokiaľ by sme za súčasných podmienok ponechali tieto peniaze na termínovanom vklade, o desať rokov vyberieme sumu, ktorej hodnota by bola na dnešné ceny 8.204 €. No pokiaľ by sme tú istú sumu investovali s ročným  zhodnotením napríklad 5%, po zohľadnení inflácie by suma narástla na takmer trinásť a pol tisíc.  Celkový rozdiel je vo výške polovice pôvodného vkladu.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Samozrejme, investovanie nesie so sebou riziká. Pri výbere vhodného produktu sa treba radšej poradiť s odborníkmi. Isté však je, že ani bankový vklad dnes úspory neochráni. Podobne ani Fond ochrany vkladov nedokáže eliminovať postupné ohlodávanie úspor infláciou.

Aj preto je lepšie sa zamyslieť, či držať všetky vajíčka v jednom košíku, alebo vystúpiť zo zóny komfortu, ktorý už komfortom vlastne ani nie je.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas.

O dac

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices