europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci z euroskeptických strán si z peňazí daňových poplatníkov kupovali šampanské a darčeky. Minuli 400 000 eur

BRUSEL / Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu odhalil, že si europoslanci z politickej skupiny Európa národov a slobody v roku 2016 kúpili z peňazí daňových poplatníkov šampanské, luxusné jedlá, ale aj drahé vianočné dary.

Finančný výkaz skupiny za rok 2016 bol predmetom externého auditu a preukázal viaceré nezrovnalosti s pravidlami Európskeho parlamentu, uvádza portál Teraz.sk. Sporné výdavky presahujú sumu 400 000 eur.

Členmi skupiny Európa národov a slobody sú euroskeptické a krajne pravicové strany ako francúzsky Národný front, talianska Liga severu, rakúska Strana slobodných, ale aj český strana Sloboda a priama demokracia. V správe rozpočtového výboru sa uvádza: „Jedná v hodnote 400 eur na osobu sú neprimerané a nezlučiteľné so zásadami riadneho finančného hospodárenia, preto ich nemožno akceptovať.“ Podľa správy sa to isté týka aj 110 vianočných darčekov, z ktorých každý stál 100 eur.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Suma prevyšuje výšku 388 000 eur, pričom neboli dodržané stanovené finančné limity či princíp verejného obstarávania. V dôsledku toho mohlo dôjsť ku konfliktu záujmov. Zistenia Výboru pre rozpočet dostal aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices