Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia chce zrušiť bankový roaming. Budeme platiť menej?

SLOVENSKO/ EURÓPSKA ÚNIA / Minulý rok obyvateľov Slovenska potešilo zrušenie telefónneho a dátového roamingu. Tentoraz Brusel prichádza s ďalšou dobrou správou, konkrétne, že chce zrušiť aj takzvaný bankový roaming.

Zrušenie bankového roamingu by znamenalo rovnakú výšku poplatkov bez ohľadu na to, či peniaze posielate z krajiny eurozóny alebo inej členskej krajine Európskej únie. „Vďaka návrhu Európskej komisie budú mať občania a podniky z krajín mimo eurózny pri cezhraničných platbách v eurách rovnaké podmienky ako obyvatelia eurozóny. To znamená, že za cezhraničné platby v eurách sa majú účtovať rovnaké poplatky, ako za domáce platby v miestnej mene. V praxi by sa mala výška poplatkov znížiť na niekoľko eur, či dokonca až centov. Cieľom návrhu je zlacnit platby pre ľudí a podniky aj v tých krajinách Európskej únie, ktoré sa nenachádzajú v eurozóne,“ vysvetlila Ingrid Ludviková, ktorá zastupuje Európsku komisiu na Slovensku.

Podľa súčasných pravidiel, platia obyvatelia alebo aj podniky nízke poplatky v rámci eurozóny, alebo aj pri platbách do iných členských krajín. Banky totiž zo zákona nemôžu účtovať vyššie poplatky za cezhraničné prevody v rámci Európy, ako účtujú pri domácich prevodoch. Avšak to neplatí pre krajiny, ktoré nie sú v Eurozóne. Ak napríklad pracujete v Česku a chcete rodine poslať peniaze na Slovensko, môžete za prevod zaplatiť napríklad 1000 eur zaplatiť až takmer 10-eurový poplatok. Ak chcete poslať 1000 eur z Bulharska napríklad na Slovensko, zaplatíte za prevod až 24 eur. Prevod z Rumunska stojí 15 eur.

Viac..  ECB údajne zníži odhady inflácie na roky 2024 a 2025

Táto diskrimácia by sa mala už onedlho odstrániť a aj pri europrevodoch z krajín, kde sa neplatí eurom by mali byť nulové alebo len veľmi nízke poplatky. „Ide o legislatívny návrh, ktorý ešte prerokuje Európsky parlament a vyjadria sa k nemu členské štáty v Rade európskej únie,“ uviedla Ingrid Ludviková. Zníženie poplatkov pri cezhraničných eurotransferoch je určite dobrou správou pre bežných ľudí aj firmy.

„Problematiku monitorujeme a nakoľko sme na začiatku pripomienkového konania, dopady navrhovaných zmien momentálne analyzujeme,“ povedala Diana Brodnianska, Slovenská banková asociácia.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices