Orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Fidesz obhájil ústavnú väčšinu. Orbán hovorí o presvedčivom víťazstve

BUDAPEŠŤ / Nedeľné parlamentné voľby vyhrala konzervatívna strana Fidesz doterajšieho premiéra Viktora Orbána, ktorá v parlamentných voľbách obhájila ústavnú väčšinu hlasov v parlamente.

Po spočítaní 98,5 percent hlasovacích lístkov má Orbánova strana v koalícii s kresťanskými demokratmi zo 199 kresiel 133. To je tesne nad hranicou ústavnej dvojtretinovej väčšiny. Orbán v prvom povolebnom vystúpení označil výsledok za presvedčivé víťazstvo a možnosť chrániť Maďarsko.

Na druhom mieste je s veľkým odstupom krajne pravicové Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) s 26 kreslami a na treťom mieste je Maďarská socialistická strana s 20 poslaneckými mandátmi.Vedenie socialistov na čele s predsedom Gyulom Molnárom v reakcii na volebnú porážku oznámilo rezignáciu.

Drtivé víťazstvo Orbánovej strany predčilo očakávania expertov, podľa ktorých vysoká účasť nahrávala skôr opozícii. Premiérovi kritici sa obávajú, že mu tretí termín v poradí podporený ústavnou väčšinou dáva možnosť ďalšieho obmedzovania nezávislosti médií či justície.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices