Národný konvent o EÚ v Aule Technickej univerzity Zvolen. Photo: MZVaEZ SR

Ivan Korčok: Nesedíme so zadkami prilepenými na stoličkách. Konvent je nadstavba práce rezortu zahraničia

Týmito slovami reagoval štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok na otázku, prečo je potrebné hovoriť o členstve Slovenska v EÚ. Priznal, že si po prebudení hymnu Európskej únie nepúšťa, ale zároveň dodal, že pre SR žiadna iná lepšia alternatíva ako je členstvo v Únii neexistuje. Zdôraznil, že EÚ môžeme pokojne aj kritizovať, ale dôležité je o nej diskutovať.

Ďalšia zo série diskusií pod názvom #MYSMEEÚ sa v utorok 10. apríla uskutočnila v Aule Technickej univerzity vo Zvolene. Podujatie, na ktorom sa zúčastnilo približne 400 študentov stredných škôl a TU otvorili rektor univerzity Rudolf Kropil. Ten pripomenul, že „hospodársky rozvoj SR je možný len v pevnom bezpečnostnom rámci ako je členstvo v EÚ a v NATO“. Nasledoval príhovor štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka. „Naším národným záujmom je dostať z členstva v EÚ maximum,“ vyjadril sa. Podotkol, že financie získané z eurofondov sú peniazmi daňových poplatníkov Únie, tzv. „čistých prispievateľov“, preto by sme mali mať ako príjemcovia európskych dotácií určitú pokoru. Ako ďalej uviedol, diskusie so študentmi a verejnosťou po celom Slovensku o budúcnosti EÚ sú akousi nadstavbou práce rezortu diplomacie. „Nesedíme so zadkami prilepenými na stoličkách,“ uviedol s tým, že o našom členstve v EÚ má zmysel hovoriť so širokou verejnosťou.

Štátny tajomník diskutoval v rámci prvého panelu so študentmi Technickej univerzity vo Zvolene. Na otázku, čo pre nich znamená členstvo v európskom klube odpovedali nasledovne. „Pre mňa je EÚ garant mieru v Európe,“ vyjadril sa študent Michal Filípek. Pre Vladimíru Dekanovú zase Únia znamená najmä slobodu – cestovať, ale aj pracovať v krajinách EÚ. „Pred vstupom do EÚ som sa cítil maličký,“ podelil sa o svoje pocity študent Martin Haladěj.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Národný konvent na pôde Technickej univerzity vo Zvolene je už v poradí tretím zo série diskusií o EÚ. Rezort diplomacie odštartoval túto iniciatívu koncom februára na Bratislavskom hrade za účasti troch najvyšších ústavných činiteľov. Kým v Žiline dominovala diskusii o EÚ téma digitálneho trhu, komunikácií a dopravy, vo Zvolene organizátori vsadili na tému ekológie a obnoviteľných zdrojov v EÚ.

„Slovensko je regionálne veľmi členená krajina. Každý región má svoje špecifiká, preto témy vyberáme podľa zamerania danej uviverzity s využitím prednosti daného kraja. Vo Zvolene staviame na tradícii lesníctva, preto sme sa rozhodli venovať sa témam ako životné prostredie a témam s tým súvisiacimi. Stredoslovenský kraj je oplýva bohatstvom lesov,“ priblížil vedúci Oddelenia strategickej komunikácie MZVaEZ SR Miroslav Wlachovský.

„Ochrana životného prostredia je jednou z politík EÚ v súlade s princípmi udržateľného rozvoja. Študenti TU Zvolen sa počas štúdia pripravujú na svoju budúcu kariéru nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, aby vedeli udržateľným spôsobom využívať prírodné bohatstvo a uchovali ho tak pre ďalšie generácie,“ vysvetlil Juraj Kubica z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Ďalšia diskusia o postavení SR v EÚ bude 3. mája na Univerzite P. J. Šafárika v Prešove.

O Veronika Žilková

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices