nakupovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska komisia zakročí proti dvojakej kvalite potravín. Na rad prídu pokuty

BRUSEL / V Európskej únii už nebude možné na pultoch obchodov nájsť výrobky rôznej kvality, no v rovnakom obale. Európska komisia totiž plánuje už v stredu prísť s úpravou príslušnej smernice tak, aby jasne stanovila, že dvojaká kvalita produktov nie je v súlade s pravidlami Európskej únie.

Firmám by dokonca v niektorých prípadoch mohla v tejto veci hroziť vysoká pokuta. Na dvojakú kvalitu potravín, ale aj drogéria ako sú napríklad pracie prášky, už dlhodobo upozorňujú krajiny strednej a východnej časti Európskej únie, medzi nimi Slovensko aj Česká republika. Len nedávno sa krajinám podarilo na niekoľko rokov trvajúci problém obrátiť pozornosť aj najvyšších politikov.

Európska komisia štátom doteraz radila riešiť vec lepším a systematickejším využívaním pravidiel. Už v stredu ale spolu s ďalšími bodmi širšieho balíka úprav schvália aj novelu smernice o nekalých obchodných praktikách. Po novom v nej bude uvedené aj to, že ponúkať tovar, ktorý je rovnako označený, ale má výrazne odlišné zloženie alebo charakteristiku, patrí medzi zavádzajúce praktiky a nie je v súlade s pravidlami Európskej únie.

Súčasťou noviniek je aj zrušenie sankcií za porušenie unijného spotrebiteľského práva. Úrady členských krajín by tak mali dostať možnosť koordinovane pokutovať prehrešky. Ak sa vec dotkne viacerých členských štátov, bude možné dať návrh na pokutu vo výške štyroch percent ročného obratu v každej dotknutej krajiny. Okrem toho budú môcť štáty udeliť pokutu aj podľa svojich národných pravidiel. 

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Komisia spracováva aj metodiku, ktorou by sa mali riadiť potrebné kontrolné orgány či potravinárske tresty. 

Pod pojmom dvojaká kvalita potravín sa často rozumie napríklad aj používanie náhrad mäsa vo východných štátoch Európskej únie vo výrobkoch, v ktorých je na západe Európskej únie obsiahnuté mäso. Podobný prípad platí aj pre menší podiel ovocia napríklad v jogurtoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices