europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Britských europoslancov postoj Slovenska v kauze Skripaľ sklamal. Môže sa to ale zmeniť

BRUSEL / Britskí europoslanci sú sklamaní z postoja Slovenska, ktoré zatiaľ nevyhostilo žiadneho ruského diplomata po kauze s nervovou látkou novičok. Tvrdia, že podobný útok sa môže zopakovať kdekoľvek v Európe. Zrejme to predostrú aj premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý vo štvrtok prvýkrát oficiálne navštívi európske inštitúcie v Bruseli.

Peter Pellegrini už ako čerstvý premiér v Bruseli bol a to len pár hodín po svojom vymenovaní. Na summite, kde britská premiérka Tereza Mayová žiadala o podporu, sa s ňou však nestretol a Slovensko sa nepridalo ani ku krajinám, ktoré po kauze novičok vyhostili ruských diplomatov.

Britskí europoslanci sa netaja tým, že Londýn naša reakcia minimálne zaskočila. Nemyslia si však, že by to naše vzájomné vzťahy dramaticky zhoršilo napríklad aj preto, že Briti u nás stavajú automobilku. „Je to sklamanie a nepochopili sme ani dôvod. Vnímame, že Slovensko dováža z Ruska ropu, ale dokonca aj Maďarsko vyhostilo jedného diplomata, čo bolo od Viktora Orbána gesto, aj keď vieme, aký vzťah má k Putinovi,“ myslí si britský europoslanec Charles Tannock.

Vidíme to ako útok na liberálne demokratické hodnoty. Tentoraz sa to stalo v Británii, ale môže sa to zopakovať kdekoľvek a to bol aj dôvod, prečo sa väčšina demokratických krajín spojila proti Kremľu,“ tvrdí britský europoslanec Daniel Hannan.

Slovensko z Moskvy zatiaľ odvolalo len svojho veľvyslanca. Argumentuje tým, že nemá priame dôkazy o tom, kto skutočne novičok v Salisbury použil.

Rusko útok nervovým plynom na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripala odmieta. Sťažuje sa, že k nemu a jeho dcére počas hospitalizácie nemali prístup, a že im chcú britské úrady zabezpečiť tajnú identitu. Júliu Skripalovú medzitým prepustili z nemocnice. „V prvom rade, treba si počkať na tie ďalšie informácie a podľa tejto dynamiky sa asi bude odvíjať náš postoj,“ povedal stály predstaviteľ SR pri EÚ, Peter Javorčík.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Postoj Slovenska bol veľkým sklamaním, pretože bol chápaný ako zlyhanie slovenskej diplomacie, ako neposkytnutie pomoci našim spojencom, myslí si slovenský europoslanec Ivan Štefanec. „Nie je to také jednoznačné, aby sme mohli povedať, že áno, takto to bolo. Áno, musíme žiadať vysvetlenie a musíme veci odhaliť, ale ani Británia ani nikto iný nedal dôkaz, že to tak bolo,“ povedal k téme náš europoslanec Vladimír Maňka.

Všetko je to o pravdepodobnosti. Samozrejme, je veľmi malá šanca, že nejaký génius v laboratóriu sám vyrobil novičok bez toho, aby poznal presné zloženie. Ale zatiaľ máme dôkazy, že jediným miestom, kde sa tento nervový plyn vyrábal, je Rusko,“ tvrdí Tannock.

Zo všetkých ambasád na Slovensku je to práve Rusko, ktoré má najpočetnejší diplomatický personál. Časť z nich sú však agenti s diplomatickým krytím. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa väčšina členov EÚ rozhodla časť z nich vykázať. O posunoch v kauze novičok budú najbližší pondelok rokovať ministri zahraničných vecí krajín EÚ, postoj Slovenska sa môže zmeniť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices