peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko žiada zásadné zjednodušenie systému implementácie a kontroly eurofondov

Luxemburg, 12. apríla 2018 – Vyrovnávanie regionálnych rozdielov prostredníctvom eurofondov aj po roku 2020 bolo hlavnou témou dnešného rokovania Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu. Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši trvá na zachovaní eurofondovej politiky aj v nasledujúcom programovom období, žiada však ich zásadné zjednodušenie. Zároveň sa zasadzuje za to, aby Slovensko dostalo v budúcom programovom období čo najväčší balík peňazí. 

„Politika súdržnosti, teda potieranie regionálnych rozdielov v rámci Európskej únie, v súčasnosti čelí veľkým výzvam, z ktorých najvážnejšou je vystúpenie Veľkej Británie z EÚ. So štíhlejším rozpočtom musia prísť nové pravidlá, hlavne dôraz na efektivitu a flexibilnosť. Vyrovnávanie regionálnych rozdielov, teda podpora menej rozvinutých oblastí, však musí ostať absolútnou prioritou,“ vyhlásil Richard Raši. Dodal, že toto pevné stanovisko zdieľajú všetky krajiny V4+4, medzi nimi aj Bulharsko, ktoré aktuálne predsedá Rade EÚ. Raši zdôraznil, že rovnaké podmienky na život, dostupnosť infraštruktúry, služieb, napríklad rýchleho internetu, musia mať obyvatelia Svidníka, Bratislavy a aj Paríža“.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

V nasledujúcom programovom období očakáva podpredseda vlády R. Raši viac financií pre oblasť inovácií, informačno-komunikačných technológií, obehovej a zelenej ekonomiky a podporu prispôsobovania sa zmene klímy. Popri tom však musí aj naďalej pokračovať rozvoj dopravnej infraštruktúry a podpora pre vzdelávanie, sociálnu inklúziu a ďalšie opatrenia pre rast a zamestnanosť.

„Pre Slovensko je dôležité zachovanie súčasnej miery maximálnej výšky spolufinancovania, ako aj sedemročné trvanie viacročného finančného rámca EÚ. Zmena, po ktorej voláme, je zásadné zjednodušenie systému implementácie a kontroly eurofondov. Musíme znížiť hlavne administratívnu záťaž a proces využívania budúcich eurofondov založiť na dosahovaní stanovených výsledkov,“ uzavrel vicepremiér.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices