kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Eduard Kukan: Nesúhlasím s premiérom. Rezort diplomacie by mal zaujať jasné stanovisko k otázke postavenia SR v zahraničnej politike

Europoslancovi a bývalému ministrovi zahraničných vecí SR Eduardovi Kukanovi sa nepáči vyjadrenie premiéra Petra Pellegriniho, že slovenská zahraničná a európska politika by mala byť orientovaná na štyri svetové strany.

Slovenská diplomacia oslavuje tento rok 25 rokov. Ktoré zlomové momenty Vám najviac utkveli v pamäti?

Samotný vznik SR, prijatie SR do OSN, lebo to je taký punc medzinárodného uznania, keď sa nový subjekt, ktorý vznikol, stane súčasťou svetového spoločenstva. Určite rok 1998 a voľby, ktoré odstránili nepopulárnu Mečiarovu vládu, pretože to bola naša veľká prekážka vo svete. Samozrejme, prijatie SR za člena EÚ a NATO. Ďalší pozitívny vývoj bol, že sme sa udomácnili v týchto medzinárodných organizáciách a dokázali sme, že Slovensko má na to, aby bolo platným, rovnocenným členom, ktorý neprináša problémy, ale skôr pozitívne veci a v tejto pozícii by sme mali zostať.

Stáli ste na čele ministerstva zahraničia, keď bolo Slovensko prijaté do EÚ a do NATO. Ako si spomínate na toto obdobie. Aké boli Vaše pocity?

Prístupové rokovania neboli vôbec jednoduché, nikto nám nič nedaroval. Komisia si na nás vymýšľala rôzne triky, museli sme byť ostražití. Členstvo v NATO bolo pre mňa ešte emotívnejšie, pretože počas prijímajúceho ceremoniálu v Bruseli stál každý minister nového členského štátu za stožiarom s domovskou vlajkou. Postupne vyvolávali mená štátov a hrali štátnu hymnu. Na stožiar stúpala pomaly vlajka, stál som tam a bol to ohromný pocit, ktorý mi nikto nikdy nevezme. Vtedy si uvedomíte, že všetky tie problémy, starosti stáli za to. Slovensko sa stalo členom organizácie, ktorá prinášala mnohé ekonomické výhody. Pre zahraničných investorov to bol signál, že už sme bezpečná krajina. Zahraničné investície v tom období Slovensko naozaj veľmi potrebovalo.

Niekedy má človek pocit, že pre mnohých ľudí je dnes členstvo v Únii samozrejmosťou. Je to tak?

Samozrejmosťou to určite nie je. Tí, čo sme mali dočinenia s prístupovými rokovaniami, vieme, o čom hovoríme. Bolo to veľmi ťažké, bolo potrebné splniť mnoho byrokratických postupov. Museli sme byť vytrvalí, presní. Treba však pripomenúť, že aj pre ľudí to bolo v tom období dosť ťažké, pretože sme museli urobiť ekonomické reformy, ktoré sťažili postavenie, napríklad dôchodcov. Z dlhodobého hľadiska ale mnohí pochopili, že naše členstvo v EÚ sa stalo výhodné.

Kde by sme boli, keby sme neboli členmi EÚ?

No, to by som povedal veľmi šťavnato (smiech). Keď niekto uvažuje nad tým, že by sme mali vystúpiť z EÚ v dnešnom svete, ktorý je tak poprepájaný, jeden štát hospodársky závisí na druhom, predstaviť si, že naše krásne Slovensko s pracovitým ľudom by bolo v tejto spleti medzinárodných zoskupení ako nezávislý štát, ja si to naozaj ani neviem predstaviť. Nepremýšľajme o takých hlúpostiach, že by bolo lepšie pre Slovensko vystúpiť z únie. To je také populisticko-populárne heslo o tom, že by sme vraj rozhodovali sami o sebe. Ja to poviem natvrdo – keby sme boli mimo a všetci ostatní by boli spolu, o čom by sme už len mohli rozhodovať? Keby sa také niečo niekedy stalo, tak by sme veľmi rýchlo uvideli, že je to sebalikvidácia nezávislosti, ktorú teraz máme.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

NATO nie je na Slovensku veľmi populárne zoskupenie. Koniec-koncov, aj v NR SR sedia poslanci, ktorí navrhujú vystúpenie Slovenska z Aliancie. Rozumiete tomu?

Keď veríme tomu, že členstvo Slovenska v NATO je dobré, tak sa to nebojme povedať nahlas, aj keď to môže vyvolať nepopulárne hlasy. Ľudia počúvajú a veria ruskej propagande, poukazujú na nálety na Balkáne a podobne. To sú ale nepodstatné veci a z hľadiska zaradenia sa Slovenska vo svete, členstvo v NATO je naozaj dôležité.

Predseda vlády Peter Pellegrini počas Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR za uplynulý rok vyhlásil, že naša zahraničná politika by mala byť orientovaná na 4 svetové strany. Ako ste pochopili tento výrok?

Nesúhlasím s ním. V každej zahraničnej politike štátu, tobôž Slovenska, ktoré je malým hráčom na svetovej scéne musíme mať naše priority. Priority nemôžu byť štyri. Priorita je jedna a je jasná. Vyplýva z nášho členstva v EÚ a v NATO. Štyri svetové strany už boli za predchádzajúceho premiéra. Ja si myslím, že MZVaEZ by k tejto otázke malo zaujať seriózne stanovisko, lebo podľa mňa to nie je správne a nie je to v súlade so strategickými dokumentmi, ktoré určujú naše postavenie vo svete.

 Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Eduard Kukan.

O Veronika Žilková

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices